Adolescents i pantalles: més tard, menys temps, més protecció 

imatge de la presentació del programa de prevenció del col·legi de metges de barcelona
La dra. Rosa Calvo i Lluís Mulero en la presentació

Un grup multidisciplinari d’experts convocats pel Col·legi de Metges de Barcelona ha elaborat unes recomanacions per a La protecció digital de menors i adolescents on es plantegen propostes concretes dirigides a aquells col·lectius que hi tenen alguna responsabilitat, és a dir, administracions, operadors, desenvolupadors i famílies. 

El document es va presentar el quinze d'octubre a la seu del COMB, i alerta de la sobreexposició i l’exposició prematura a les pantalles i dels possibles riscos per a la salut física i mental dels infants i adolescents. 

Des de la visió mèdica d’aquest debat social tan encès actualment, el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona demanda responsabilitat a tots els sectors implicats, i fa una sèrie de propostes i recomanacions: 

  • Intervenció de les administracions públiques. És urgent implementar sistemes realment efectius de verificació de majoria d’edat. També establir una xarxa d’alertadors fiables atents a les denúncies i incidències en espais clau com són els centres educatius. 
  • Implicació de les institucions educatives. Necessitat d’implementar programes d’alfabetització digital i de conscienciació sobre l’ús responsable de la tecnologia. Defensar el benestar digital dels menors d’edat, evitar exposició a continguts nocius i preservar la intimitat.  
  • Responsabilitat de les operadores de telecomunicació. La protecció parental pot començar amb les empreses operadores que poden establir serveis com les SIM per menors o el wifi mode menors. A, Andorra, per exemple, com es va explicar durant la presentació, ja s’han implementat aquests dos sistemes de filtratge i bloqueig de continguts.
  • Obligacions dels desenvolupadors de plataformes i motors de cerca. Vetllar perquè no arribi contingut que pugui tenir efecte negatiu en relació amb la violència de gènere, la protecció de la salut pública o amb conseqüències negatives sobre el benestar físic i mental dels infants i adolescents.  
  • Acompanyament familiar. No exposar els infants menors de 6 anys a les pantalles i endarrerir l’accés al primer mòbil fins als 16 anys, i amb anterioritat a aquesta edat que els telèfons no siguin intel·ligents. Cal posar límits, com en tot, no només amb el mòbil, sinó amb totes les pantalles de la casa i és recomanable fer un contracte tecnològic de família. 
sectors implicats segons el COMB

Recentment, s’han fet públiques pràctiques tòxiques de la plataforma TiKTok per enganxar els usuaris més joves. Era un secret a crits que els algoritmes treballen en sentit contrari al de les famílies: les plataformes usen estratègies per retenir el màxim de temps possible els nois i noies, mentre que les famílies saben que han de posar límits horaris davant la capacitat hipnòtica de les xarxes sobre els seus fills.

recomanacions del comb per a famílies 1recomanacions del comb per a famílies 2

És evident que aquest és un repte molt complex que requereix que tots els sectors implicats remin en la mateixa direcció. Les famílies no es poden deixar soles en la protecció digital dels menors d'edat que tenen a càrrec. És una responsabilitat col·lectiva, que han d’entomar, també, les administracions, les empreses i els centres educatius.  

Des de l'eduCAC som conscients que les famílies sovint es veuen soles per afrontar situacions complexes pel que fa a l'ús de la tecnologia i el consum audiovisual. Per això a la secció Famílies del web de l'eduCAC us oferim eines per acompanyar i educar en aquest àmbit de la vida.