Confinament i sexting

El confinament impossibilita les relacions físiques amb les colles d’amics i les parelles. Aquesta situació és especialment dura pels adolescents que ara només es veuen a través de les pantalles. Mantenir relacions a distància els pot portar a compartir fotografies eròtiques sense ser conscients de les conseqüències que això pot tenir. 

Alguns adolescents, especialment les noies, poden rebre pressions per mostrar el seu cos en pantalla i poden pensar que, en la intimitat de la seva habitació i amb la confiança que els mereix el qui els ho demana, aquell fet no tindrà repercussions. Però, si aquestes fotos es comparteixen o es fan servir per fer xantatge poden convertir-se en víctimes de sexting. 

noia amb mòbil
Photo by Le Buzz on Unsplash

En aquest article el pediatre José María Lloreda es fa ressò de diversos estudis que comptabilitzen l’abast del fenomen entre els joves (us recomanem llegir-lo, és força interessant).

És bo parlar d’aquesta qüestió amb els nois i les noies, sense fer alarmisme, però perquè siguin conscients que: 

  • Preservar la intimitat és un dret. Ningú els pot pressionar perquè enviïn fotos eròtiques, ni  han de tolerar que els facin xantatge emocional. 
  • La relació de confiança que ara tenen amb la seva parella pot canviar i també poden canviar les intencions que tingui amb les fotografies que són en poder seu.
  • Si envien una foto que no voldrien que veiés ningú més, en perdran el control i no sabran on pot acabar.
  • Quan una imatge íntima acaba compartint-se a Internet pot convertir-se en un instrument per fer ciberbullying.  
  • El sexting és un delicte. Si són víctimes d’extorsió per la persona amb qui han compartit la imatge o per una altra, han de fer una captura de pantalla de l’amenaça i denunciar-ho. 

Ara que compartim més temps que mai és un bon moment per enfortir lligams en el nucli familiar; facilitar un entorn de connexió digital conjunta afavorirà un entorn de confiança per parlar d'aquests temes obertament, i sense alarmismes. El més segur és que la resposta oberta dels i les joves ens sorprengui.