Dels mites romàntics i les sèries juvenils

Fa uns dies la periodista i crítica de televisió Mònica Planas parlava del nou èxit tòxic per a adolescents, referint-se a A través de mi ventana, una pel·lícula de producció espanyola dirigida a públic adolescent i que es troba en el top-5 de Netflix des de la seva estrena en el catàleg de la plataforma fa tres setmanes. 

D'altra banda, la segona temporada de la sèrie de ficció Euphoria estrenada aquest mes de gener, i disponible en el catàleg d'HBO en aquest cas, ha superat setmana rere setmana rècords, i s'ha convertit en una de les ficcions seriades més vistes d'aquesta plataforma. 

És evident que les trames sobre relacions amoroses i sexuals són les preferides pels adolescents a l’hora de mirar sèries. Com explica la professora de la UB Maria José Masanet, doctora en comunicació social, els mites de l'amor romàntic són molt presents a la ficció i contribueixen a normalitzar relacions i personatges estereotipats. El poder de l’amor, la “mitja taronja”, la identificació de l’amor amb el patiment, “el dolentot” que es penedeix buscant la redempció o les noies comprensives que sempre ho perdonen tot amaguen sovint situacions de desigualtat envers les noies. Aquestes situacions poden comportar en alguns casos violència verbal que s’interpreta com una manifestació natural de l’amor. Per això, a vegades els  personatges femenins s’analitzen d’una manera descontextualitzada i reduccionista. Recorda la professora Masanet que, en una ocasió, l’audiència va condemnar la protagonista per haver exhibit el seu cos en públic. L’audiència però, no va ser capaç de  detectar que abans s’havia produït una situació de violència verbal i d’humiliació per part del personatge masculí que va provocar una reacció defensiva de la protagonista.    

I com s’explica i es mostra l’amor romàntic a les sèries? Per poder entendre i analitzar l’amor romàntic en l’àmbit audiovisual necessitem conèixer el llenguatge que utilitza. El llenguatge audiovisual de l’amor romàntic fa servir plans curts, primers plans, pla contra pla, mirades, temps dilatats, tonalitats càlides, banda sonora (música que acompanya emocionalment la narrativa romàntica), moviments de càmera que uneixen les mirades dels personatges. També fa servir una sèrie de motius visuals: carícies, primers petons, etc...

Des de l’eduCAC volem aprofitar el Dia Internacional de la Dona per proposar-vos la contemplació reflexiva i crítica de les sèries amb l’objectiu d’assolir diferents tipus d’aprenentatges relacionats amb l’ètica, els estereotips i els gèneres. 

Per començar, us recomanem l’entrevista que fa la periodista Milagros Pérez Oliva a la professora Maria Jose Masanet. Us serà molt útil per introduir el tema a l’aula. 

A l’aula, us proposem obrir un debat a partir de dos recursos de l'eduCAC: el vídeo de itinerari Perspectiva de gènere i un altre on la Valeria Endrino, actriu, ens explica la seva opinió sobre el paper de les noies a les sèries

Per aprofundir una mica més, a la unitat Cinema més que entreteniment, les activitats 3 i 4 us ofereixen propostes per qüestionar els mites de l’amor romàntic.  

Activitat 3. Utopies, amor romàntic i altres temes. Es proposa analitzar les sèries preferides de l’alumnat en petit grup amb l’objectiu de tenir un mapa de totes les que segueixen diferenciades per gènere i per l’argument que tracten. Després es demana a l’alumnat que expliqui un motiu de per què els agrada i que es fixin en l’estètica audiovisual (plans, moviments de càmera, il·luminació, tonalitats, construcció de l’espai, música, etc.). 

Activitat 4. L’amor romàntic a les sèries, el què i el com. En aquesta proposta hi trobareu breus fragments de dues sèries: Por 13 razones (13 Reasons Why), sèrie de televisió americana de misteri i drama adolescent, i Los Protegidos, sèrie de televisió espanyola de ciència-ficció que combina elements de drama i fantasia. Demanem que l’alumnat investigui si els personatges femenins i masculins responen a algun arquetip o no, per exemple: el noi rebel i irresponsable, la noia popular, la noia cuidadora i responsable, etc. Seguidament, es posa el focus en els  recursos audiovisuals que es fan servir per mostrar-nos aquest amor romàntic a les sèries: els tipus de plans, la música, les tonalitats, l’angulació, la il·luminació, etc.

Per a l’alumnat de 4rt d’ESO i Batxillerat, us recomanem un recurs elaborat per alumnes de Batxillerat. És un treball de recerca que es va presentar als Premis eduCAC amb el nom No te confundas. En el treball s’estudien els papers femenins de pel·lícules de la dècada del 1960 i de del 2010. S’analitza el paper de les protagonistes i amb  les frases que troben més impactats relacionades amb elles fan la lletra d’una cançó. El resultat no et deixa indiferent!