Dia Mundial de la Ràdio

Cada 13 de febrer les ràdios es vesteixen de gala i fan programes especials per celebrar el dia mundial de la ràdio, proclamat per la UNESCO en 2011 i adoptat per l’ONU en 2012 com a Dia internacional. Aquest 2024 es compleixen 100 anys de la primera retransmissió de ràdio en directe des dels Jocs Olímpics de París, així que encara hi ha més motiu per celebrar un mitjà que a cada avenç comunicatiu tecnològic existent se l’ha amenaçat d’estar condemnat a desaparèixer. I encara ara és el mitjà més utilitzat i capaç d’arribar al nombre més gran de públic possible.

La ràdio ja fa un segle que ens informa, ens entreté i ens educa. Als centres educatius encara no fa un segle, però també fa molts anys que molts docents la integren en qualsevol etapa educativa, perquè permet treballar la comprensió lectora, l’expressió escrita i la comunicació oral d’una forma plenament vivencial. La ràdio és, sense dubte, un aprenentatge amb sentit.

Al web de l’eduCAC teniu nombroses propostes per utilitzar la ràdio a l’aula. Algunes les trobareu recollides a la secció La ràdio a l’escola. Altres repartides per les unitats didàctiques, com ara a De què parlem?, que proposa l’elaboració d’un sumari radiofònic per treballar i entendre el concepte d’agenda mediàtica, o Què t’hi jugues?, que introdueix el format pòdcast per explicar tot el que hem après sobre els videojocs i el joc en línia.  

També us recomanem consultar les edicions anteriors dels Premis eduCAC, perquè cada any es premien fantàstics treballs amb el mitjà radiofònic com a protagonista.

Feu ràdio al vostre centre? Si ens voleu compartir la vostra experiència, expliqueu-nos-la a educac@gencat.cat I recordeu que encara sou a temps de poder-la presentar als XXI Premis eduCAC!

imatge unesco dia mundial radio 2024