El dilema de les xarxes socials

Amb el mòbil i les xarxes socials ens passa que, periòdicament, algú ens recorda que la majoria de nosaltres en fem un ús intensiu sense pensar-ne gaire en les implicacions que això pugui tenir. Pot tractar-se d’un llibre, d’una recerca científica, d’una entrevista amb una persona experta, d’un documental o d’un programa de televisió: el cas és que durant uns dies se’ns encenen totes les alarmes i llums vermells possibles i ens qüestionem l’impacte de la tecnologia. 

Recentment, aquesta funció de disparador del nostre cervell reptilià que de sobte detecta un perill imminent l’ha tingut “The social dilemma”. Aquesta docuficció del catàleg de Netflix explica com els algoritmes de les xarxes socials estan dissenyats perquè ens quedem enganxats i les conseqüències d’aquesta creixent dependència. 

Que les xarxes ens enganxen segurament no ens ve de nou, però això no treu que la relació que tenim amb el mòbil i amb les xarxes socials ens preocupi i, si no ens eduquem en l’ús, ens podem arribar a trobar amb comportaments problemàtics. A La meva finestra al món us proposem reflexionar sobre tot això i molt més. 

La sessió inicial de la unitat La meva finestra al món promou un debat i una reflexió al voltant dels usos del mòbil a través de la visualització del documental No puc viure sense tu, del programa 30 minuts de TV3. 

El mòbil s’ha convertit en un element transcendental en la configuració de la nostra identitat, ara més que mai digital. Però, quant de temps li dediquem? On està la línia de l’excés? Ens condiciona el que veiem a les xarxes? Què passa si no rebem els likes esperats? La guia de la unitat per al professorat compta amb un guió de preguntes per conduir el debat. 

Ara, què passa si ens “desconectem”? Com ens sentim si ens oblidem del mòbil durant una bona estona? La segona sessió de La meva finestra al món posa a prova a l’alumnat amb el repte d’estar sense mòbil (o sense utilitzar internet/xarxes socials) el màxim temps possible, per a després anotar en un full o gravar amb una càmera quines han estat les sensacions viscudes, quant de temps han estat sense i què els ha portat a utilitzar de nou el dispositiu o consultar les xarxes. Alguns centres com l'Institut Antoni de Martí i Franquès i l'Institut el Vern ho han experimentat amb els seus alumnes, us convidem a donar una ullada a les seves experiències. 

On està la línia que separa un bon o un mal ús del mòbil? És només una qüestió de temps o es tracta també de com i per a què l’utilitzem? La tercera sessió de La meva finestra al món us proposa transformar les conclusions de la sessió anterior en un criteri propi a l’hora d’utilitzar els mòbils i les xarxes socials. Així, la proposta inclou l’elaboració d’un decàleg (escrit o audiovisual) amb les 10 idees clau que puguin ser útils per marcar un bon ús dels telèfons intel·ligents. Us deixem també un exemple de l'Institut Celestí Bellera, que va dur a terme aquesta activitat amb l'alumnat de 1r de l'ESO.