Eduquem i acompanyem la infància i l’adolescència digital

Vivim immersos en un món de pantalles que sovint ni tan sols els adults sabem gestionar adequadament. La manera de comunicar-nos ha canviat molt en els darrers anys. En un sopar d’amics, contestem “WhatsApps” mentre parlem; sempre estem pendents dels missatges que rebem, atents a les xarxes socials. Quan caminem pel carrer, ens arrisquem a patir accidents perquè anem contestant missatges sense aixecar els ulls de la pantalla...  És normal? Les pantalles són aquí de fa temps, però encara ara són una novetat que ningú ens ha ensenyat a gestionar. Com ho fem? 

Per parlar de qüestions com aquestes el CAC i el Consorci Sanitari de Terrassa van crear l'any 2018 una línia de col·laboració amb la voluntat d’arribar a les famílies d’una forma directa, entenedora i pràctica. Una proposta per entrar en el món digital sense alarmismes i sense receptes màgiques, però amb pautes i amb límits. 

De la mà de la doctora Núria Aragay, psicòloga clínica coordinadora de la Unitat d’addiccions comportamentals del Consorci Sanitari de Terrassa, i de l’equip eduCAC va néixer la secció Família i pantalles.  Inicialment, incloïa vídeos divulgatius per ajudar a les famílies a detectar senyals d’alerta relacionades amb els usos problemàtics de les pantalles.  Es responen qüestions com ara: en quin moment les mares i els pares ens hem de preocupar? Quins són els senyals que ens indiquen que hem d'intervenir-hi? Què podem fer si creiem que estem davant d'un ús perjudicial de les pantalles per part dels nostres fills?

L’objectiu és doble, fer una crida a les famílies, i donar recursos bàsics a dubtes habituals que se solen plantejar quan s’inicia la interacció amb les pantalles que, malauradament, cada cop comença més aviat.

Nuria Aragay en consultaPerò a banda de ser capaços de detectar senyals d’alarma, també necessitem propostes per acompanyar als nostres fills en el món digital. Des d’aquesta perspectiva, a partir de les inquietuds que ens han fet arribar les famílies i des de l’experiència clínica de la Dra. Aragay, us oferim nous continguts en el marc de la secció Família i pantalles. Sota el lema “Eduquem i acompanyem la infància i l’adolescència digital”, hem elaborat un seguit d’infografies i una entrevista a la doctora Aragay per aprendre tots plegats a acompanyar els fills i les filles en el món digital, d’una manera proactiva i respectuosa.       

Les infografies estan estructurades en funció de les diferents etapes evolutives per les quals passen els joves i adolescents atès que les necessitats són diferents en cadascuna d’elles. Així doncs, a més de recomanacions generals i vàlides per a qualsevol etapa evolutiva, n’hi ha d’específiques per a famílies d’infants de 0 a 6 anys, de 6 a 12 anys i de 12 en endavant. Les trobareu a Família i pantalles de l’eduCAC, acompanyades de diversos recursos seleccionats per la doctora Aragay i l’equip eduCAC.

L’entrevista amb la doctora Núria Aragay, també disponible a la secció Família i pantalles del web de l’eduCAC, interpel·la a les famílies i les convida a actuar des de l’autoanàlisi i la comprensió, sempre amb l’optimisme i bon humor que, tal com diu la doctora Aragay, és imprescindible per educar i per viure.

Esperem que tant l’entrevista com les propostes de la Dra. Aragay us ajudin i també us hagin fet somriure!