Família i pantalles: us presentem un nou recurs d'eduCAC en col·laboració amb el CST

L'ús, de vegades intensiu, de vegades abusiu, que fem d'internet i dels dispositius tecnològics ens preocupa. I ens preocupa especialment quan es tracta d'infants i d'adolescents: és un tema recurrent als mitjans, que omple pàgines de diari, reportatges a la televisió, estudis i enquestes de tota mena, etc. 

La forma d'afrontar aquesta situació és diversa, des de l'alarmisme més radical fins a la banalització més extrema. Però on més o menys coincideix tothom és a buscar solucions "màgiques", pautes horàries, tècniques, o d'altres tipus que puguem aplicar fàcilment per tal d'evitar que els dispositius tecnològics controlin la nostra vida, però sobretot la dels nens i nenes i joves.

Siguem realistes: ni és fidel a la realitat un relat angoixant sobre la interferència de la tecnologia i la xarxa en les nostres vides, ni tampoc és realista pensar que l'ús del mòbil o d'internet no té cap efecte. Ni tots tenim un problema d'addicció tecnològica ni el seu ús és neutre. Tan difícil és saber on està l'equilibri? 

Amb l'objectiu d'aprofundir sobre la interrelació de les TIC fonamentalment entre els infants i adolescents, i contribuir a donar respostes a preguntes que tots ens hem fet -o ens farem- sobre la pantallitis generalitzada que ens envolta (i en la qual participem), el Consell de l'Audiovisual de Catalunya ha signat un conveni de col·laboració amb el Consorci Sanitari de Terrassa (CST).

Família i pantalles. No ens alarmem

Fruit d'aquest conveni ja us podem presentar tres càpsules audiovisuals que analitzen aquest tema tan controvertit. La doctora Núria Aragay, psicòloga adjunta coordinadora de la Unitat d'atenció al joc patològic i altres addicions no tòxiques del CST, ens ajuda a diferenciar entre un ús normal i un ús problemàtic, a identificar els senyals que ens haurien de fer intervenir, a saber què fer si detectem comportaments perjudicials, etc. 

A la secció Família i pantalles les podreu trobar i consultar. I aviat ampliarem aquesta nova secció amb més recursos. Esperem, sobretot, que us siguin molt útils