Gestionar el consum de directes de les xarxes socials
Aquesta setmana hem assistit a la darrera polèmica protagonitzada per un creador de continguts i també influenciador a les xarxes socials, en aquest cas, un streamer conegut amb el nom del Xokas.
El Xokas, que habitualment fa directes a Twitch jugant a videojocs, en una de les seves darreres intervencions ha fet apologia de la cultura de violació, i després, en veure la polèmica generada, ha intentat desdir-se’n. Diversos mitjans recullen el fet. Podeu llegir aquí el que ha passat exactament sí no n’esteu al cas.
El Xokas, amb un públic eminentment adolescent, compta amb gairebé tres milions de seguidors a Twitch, un milió a Twitter i també un milió a Instagram. No cal dir el risc que implica que aquests nous ídols dels i les joves, amb l’altaveu de les xarxes socials, llencin sense cap classe de filtres ni advertències aquesta mena de missatges, que les plataformes tipus YouTube o Twitch no arriben a poder controlar, tot i les normes de la comunitat que exposen als seus webs o els moderadors que gestionen els xats.
De nou, el rol de les famílies és vital per ajudar als joves a què aprenguin a consumir de forma crítica aquest tipus de contingut audiovisual. No és el primer cop que un/a influenciadora fa comentaris o apologia de comportaments totalment inadequats i fins i tot il·legals, ni serà l'última. I no podrem evitar que els i les adolescents consumeixin contingut a través dels directes de Twitch, o qualsevol altre servei a la xarxa. Per això, i com faríem en qualsevol altra aspecte de la seva educació audiovisual, acompanyar-los és la millor forma d’assegurar-nos que se’n sabran sortir si es troben amb un contingut poc adequat.
Com comenta la psicòloga i sexòloga Elena Crespi, cal “estar a l’aguait de què consumeixen, i haver creat prèviament un espai de confiança on podem parlar i comentar aquesta mena de continguts i situacions, no des del privilegi d’adult, sinó al mateix nivell”.
En el cas específic de Twitch, recuperem algunes pautes que fora bo seguir a casa:
- En primer lloc, decidir plegats si poden fer-ne ús: els usuaris de Twitch han de ser majors d’edat, i entre els 13 i els 18 ho poden ser si les mares o pares hem donat el consentiment de l’ús del servei.
- Llegir i conèixer les normes de comportament de la comunitat, elaborades per Twitch per evitar conductes que generin assetjament o odi o la presència de contingut sexual explícit. Conèixer les normes servirà perquè detectin més fàcilment missatges inadequats.
- Establir de forma consensuada alguns mecanismes de seguretat pel que fa al perfil creat i a la despesa econòmica que es pot generar: tot i que Twitch no ofereix cap classe d’eina de control parental, sí que hi ha algunes utilitats del perfil que es poden protegir amb paraula de pas.
- Parlar sobre la privacitat, i sobre el grau d’exposició que implica xatejar amb la resta de la comunitat.
Com dèiem, en tractar-se d’emissions en directe, no podrem filtrar allò que veuen. Per això, saber quins influencers segueixen i quina mena de contingut fan, compartint amb ells i elles estones de Twitch, de YouTube o d'Instagram és la millor forma de guiar-los en l'ús d'aquestes plataformes. I si vols saber una mica més de Twitch, t'ho expliquem aquí.