Juguem a fer stories en família?

El Nadal és un període en què, qui més qui menys, té uns dies de vacances per gaudir de la família i dels amics amb una mica més de temps i de calma. És un moment idoni i que totes les mares i els pares aprofiten per compartir estones d’oci, tant amb els petits com també amb els joves de la casa. Jugar i riure plegats és una bona manera d’aprendre junts i d’enfortir lligams, però ... com s’entretenen avui en dia els adolescents? Juguen? Què els hi fa gràcia?

A mesura que ens fem grans, de vegades no som del tot conscients que l’humor i l’entreteniment canvien de generació en generació. Per això, si l’única informació que tenim dels nostres fills i filles és que passen moltes hores enganxats al mòbil, però no sabem ben bé què hi fan allà... potser que ens n’informem prèviament, que els hi preguntem i que mirem de participar-hi?

Des d’eduCAC us proposem una forma d’apropar-vos amb el mòbil. Per començar a informar-nos sobre l’entreteniment i humor dels vostres fills i filles mitjançant l’smartphone, una de les coses importants a conèixer són els stories o “històries”. La paraula en anglès ens designa una nova forma de comunicació que triomfa a les xarxes. I per estar al dia de les novetats del món juvenil cal passar, sí o sí, per aquesta eina que ara us explicarem, tot i que segur que hi ha pares i mares que també en sou usuaris.

Els stories van aparèixer amb l’aplicació Snapchat, però amb la recent incorporació per part d’Instagram d’aquest fenomen, el salt a la fama ja ha estat imparable. El gran atractiu dels stories és que les fotos o vídeos que generem es poden retocar amb filtres, efectes o sobreposant-hi text o altres imatges, stickers, emojis, màscares, etc. Tot creant imatges d’allò més curioses i divertides, en alguns casos com si ens estiguéssim disfressant. A més a més, l’altra gran virtut d’aquestes històries és que són efímeres, és a dir, allò que enviem a un altre usuari (en el cas d’Snapchat) o que publiquem (en el cas d’Instagram) només es pot visualitzar durant un temps determinat. Després, desapareix.

Mòbil fent una storie

Aquest factor d’immediatesa –només es podrà veure durant una estona en concret—, i de fugacitat –desapareixerà per sempre— generen que ens decidim a retratar i compartir moments que, per contra, en el format “permanent i immutable en el temps” probablement no compartiríem: el sofregit dels macarrons cremat, una estona d’avorriment mentre esperem el tren, una tarda qualsevol al parc amb les amigues, uns moments de joc a casa amb la teva mascota, etc. Així doncs, ja no es busca la perfecció sinó l’espontaneïtat, i les escenes quotidianes són molt més benvingudes. No cal que dediquem tota una tarda a deixar la foto perfecta abans de pujar-la a les xarxes, ni cal que sembli que vivim permanentment de viatge en viatge. Ara, el dia a dia pot ser valuós per si mateix.

D'altra banda, no podem obviar que l’altre gran triomf d’aquesta eina entre els més joves, té a veure amb el fet que pares i mares no es troben entre els usuaris habituals. Així doncs, tampoc es tracta que ara ens convertim en els màxims generadors de continguts via stories (si no ho som perquè ja coneixem i utilitzem l'eina); està bé deixar que els adolescents siguin els protagonistes de les històries efímeres a les xarxes, però... i si els hi demanem que ens expliquin millor en què consisteix aquest món? Mostrar curiositat per aquest tipus d’entreteniment i, perquè no, oferir-nos a participar amb ells, al seu costat, ens ofereix una via d'apropament i que alhora ens permet conèixer quin tipus d'stories creen i consumeixen. I si ens gravem plegats?

En aquestes dates en què tots i totes passem més hores a casa i compartim més moments en família, per què no proposem als nostres fills i filles que mostrin a les xarxes, per exemple, els canelons de l’àvia? O l’aperitiu més original que han preparat avui, el regal més especial que ha rebut, la visita que més il·lusió els ha fet ... Qualsevol excusa és bona, perquè ara, a les xarxes, el dia a dia és més important que mai.

Així doncs, ens hi posem a crear stories en família? Aproximem-nos als més joves amb els nous formats d’entreteniment!