La tecnologia i l’oci digital: reflexionem-hi

Any rere any anem veient com la tecnologia se situa entre els productes més venuts a gairebé tot el món. Aquest 2017 la tendència s'ha mantingut; només cal fixar-se en les dades que dóna Amazon de quins han estat els seus productes més venuts durant el darrer “Black Friday”: un robot aspirador, una targeta de memòria i un rellotge multi esport.

I és que parlar de tecnologia avui dia és parlar pràcticament de tot, i a qualsevol àmbit de la vida. Telèfons intel·ligents, tauletes, ordinadors... però també videoconsoles i videojocs –cada vegada més hiperrealistes—televisors, rellotges intel·ligents, etc., tot un seguici d’accessoris tecnològics que no fa més que créixer!

Aquesta revolució tecnològica ja plenament instaurada en la societat ha canviat i continua canviant els nostres hàbits i, fins i tot, moltes de les nostres aficions. Qui no ha fet algun cop una marató de pel·lícules o de sèries a casa gràcies a l’univers de continguts que ens ofereixen les noves plataformes? Quants moments del dia ens trobem entretenint-nos consultant les xarxes socials o els perfils digitals d’altres persones? Qui no ha après a canviar la roda d’una bici o a fer-se un pentinat nou consultant un vídeo-tutorial a Youtube? No resulta més engrescador fer esport si tenim un aparell que ens calcula a l’instant el rèdit físic del nostre esforç?

D’altra banda, la tecnologia també ens porta a viure hiperconnectats; a través de les aplicacions d’intercanvi de missatgeria, del correu electrònic, de les xarxes socials, etc., tenim l’oportunitat de mantenir el contacte gairebé instantani amb amics, familiars, companys de feina ..., siguin on siguin.

En resum, internet i les innovacions tecnològiques són cada vegada més omnipresents, i ens trobem tots plegats assumint aquestes innovacions sense qüestionar-nos massa res. Com ho estem digerint tot això? Hi ha qui veu tot aquest ventall de noves possibilitats comunicatives i d’oci de forma positiva, com un canvi, una oportunitat, i aprofitant-ne els avantatges. Però tampoc podem oblidar que ens preocupa igualment el rumb que està prenent aquesta societat hiperconnectada, amb els riscos afegits d'aïllament o d'apatia social.

Home amb tecnologia



Abordar aquestes qüestions des dels centres educatius, i treballar amb els joves quins vincles volen establir amb la tecnologia i com poden treure el màxim profit de les oportunitats que ens brinda l’era digital, per tal que puguin decidir per ells mateixos, des de la reflexió i el pensament crític, és molt important. Per aquest motiu, des d’eduCAC, us donem algunes eines per començar a plantejar la qüestió, que poden ser, justament, posar el focus en les noves formes d’entreteniment que ens ofereix l’univers digital. Tot seguit us recordem els recursos que teniu al vostre abast per treballar-hi:

  • Unitat didàctica 5. Quin xou!
    Entretenir-nos mirant què els hi passa als altres a través de les pantalles s'ha convertit en un hàbit més, però... què hi ha de realitat en els realities?
  • Unitat didàctica 6. Personatges
    Els personatges de ficció sempre han generat un efecte de fascinació sobre les persones que els segueixen. Avui dia youtubers i influencers també tenen aquest rol i són referent indispensable per als adolescents. Analitzem com ens influencien!
  • Unitat didàctica 7. Jo sóc entreteniment
    De receptors passius d'entreteniment hem passat a poder interactuar amb allò que veiem. I ara, fins i tot, disposem d'eines per crear i compartir el nostre propi contingut i convertir-nos en l'entreteniment dels altres. Quins continguts volem produir i per què?
  • Unitat didàctica 8. Cinema, més que entreteniment
    El cinema ens interpel·la, ens emociona. Aprenem a entendre com funciona el llenguatge cinematogràfic i convertim-nos en espectadors actius i crítics!
  • Projecte d’aula 2. Stories!
    Fem una història a partir dels anomenats stories! Treballem el llenguatge audiovisual a partir d'un format que actualment omple les nostres pantalles a través de les imatges que tots i totes compartim a les xarxes.


Tanquem amb l'especialista en innovació educativa Carlos Magro per a qui, com es comenta en el seu article ‘Educació digital no és alfabetització digital’, és important posar el focus en la necessitat de desenvolupar competències que ens preparin per a la vida en aquest entorn digital. Magro assenyala que "avui la bretxa digital és la que separa aquells que són capaços d’utilitzar la tecnologia de manera reflexiva, activa, creativa i crítica, d'aquells altres que la utilitzen de forma passiva, consumista i irreflexiva".