Les escoles pilot d'eduCAC ens mostren els seus projectes

Aquest curs 2017-2018, l’eduCAC ha entrat dins de les aules de secundària de diversos instituts i escoles de Catalunya. Podem dir que l’objectiu de portar l’educació en comunicació als centres educatius per fomentar l’anàlisi crítica dels mitjans audiovisuals ha començat a caminar. 

L’Escola Solc (Sarrià), l’INS Vila de Gràcia (Gràcia), l’Escola Voramar (Poblenou) i l’INS Celestí Bellera (Granollers) són els centres educatius que s’han convertit en escoles pilot del programa eduCAC.

Cada centre ha escollit els materials didàctics d’eduCAC que volia fer servir a més de com implementar-los, a quins cursos, a través de quines matèries, seguint les propostes didàctiques al peu de la lletra o adaptant-les, complementant-les, etc.

Des de l’equip d’eduCAC hem dut a terme el seguiment i hem donat suport específic en les diverses fases de la implementació. Els resultats ens han encantat!

A continuació, us deixem amb una petita mostra de la gran feina realitzada per aquests centres:

alumnat de 4t d'ESO fent un exercici a l'aula.

  • L’Institut Vila de Gràcia ha incorporat els materials didàctics d’eduCAC a 2n d’ESO, dins de la matèria ‘Cultura i valors ètics’. Han treballat les unitats didàctiques relacionades amb el Bloc de Publicitat i han elaborat el Projecte d’aula ‘Anunciem Valors’, amb uns treballs d’allò més sorprenents i originals, molt crítics amb els diversos tipus de discriminacions i injustícies.

dos nois presentant el seu projecte audiovisual a l'aula

  • L’Institut Celestí Bellera ha decidit submergir-se de ple en l’univers eduCAC i han desenvolupat diverses de les propostes didàctiques  a tots els nivells d’ESO. Amb 1r d’ESO han treballat més les bones pràctiques en relació a l’ús del mòbil i han dut a terme el Projecte d’Aula ‘Dins i fora de la xarxa’. Amb 2n i 3r d’ESO han optat per les activitats reflexives entorn de la Publicitat, desenvolupant el Projecte d’Aula ‘Anunciem Valors’. I, amb 4t d’ESO, han combinat activitats per analitzar l’impacte del mòbil i de les xarxes en les nostres vides amb projectes més creatius, desenvolupant, per exemple, el Projecte d’Aula 'Stories!' a través de les matèries de música i arts.

alumnes asseguts mirant els vídeos creats pels companys en un projector

  • L’Escola Voramar ha treballat eduCAC a 1r d’ESO, desenvolupant les unitats didàctiques ‘Això també és publicitat’ i ‘Saben el que volem?' dins de la matèria de Ciències Socials. Entre altres coses, el debat al voltant de la figura dels youtubers va situar-se, durant uns dies, al centre de l’aula.
Imatge d'un jove famós youtuber

Des d’eduCAC volem donar les gràcies a les quatre Escoles Pilot que heu cregut en aquest projecte i que li esteu donant vida, així com l’enhorabona a tots aquells centres educatius que decidiu apostar per l’educació en comunicació.

Esperem que els materials didàctics disponibles a la web d’eduCAC us siguin útils i que us els pugueu fer vostres. Recordem que estan disponibles per a tothom que els vulgui fer servir i confiem que el llenguatge audiovisual i l’anàlisi crítica dels mitjans se situaran, cada vegada més, com una aposta imprescindible, tant dels centres educatius com de les famílies i dels diversos actors socials per tal d’afrontar els nous temps! 

                                                         Vídeos Escoles pilot

                  INS Vila de Gràcia                                         INS Celestí Bellera