De passaports, identitat i rastre digital

Aquests dies en què tots hem sentit a parlar del passaport immunitari, potser hem pensat sobre el nostre grau d'exposició a internet: els conceptes d’identitat i de rastre o petjada digital adquireixen ara una transcendència que potser ens incomoda. Perquè la interacció entre els dos mons, el físic i el digital, és constant, i hem de prendre consciència que, avui dia, som també el que fem a internet.

I és que habitualment no ens parem gaire a reflexionar sobre com totes les accions que fem a la xarxa deixen un rastre que permet seguir la pista de la nostra activitat: les fotografies que publiquem a les xarxes socials, les cerques que fem, les pàgines en què naveguem ... però també la geolocalització quan la compartim, les xarxes wifi a què ens connectem i la informació que altres persones publiquen sobre nosaltres, siguin imatges, comentaris, etc.

Photo by NordWood Themes on Unsplash
Photo by NordWood Themes on Unsplash

Tot això no és necessàriament dolent: aquesta petjada que deixem és utilitzada en la majoria de casos per a personalitzar la nostra experiència digital a la xarxa, filtrada segons els nostres gustos o preferències. Però cal prendre consciència que

  • Els passos que fem a internet queden registrats i no es poden esborrar.
  • La personalització de l’experiència com a usuaris a internet implica que vivim una realitat digital “filtrada”, i que hi ha continguts que queden fora del nostre abast si no fem l’esforç de dur a terme una cerca activa i fora dels nostres paràmetres “habituals”.

Us convidem a tractar aquest tema amb l'alumnat a través d’un dels eixos de l’itinerari Identitat digital del programa eduCAC, que porta per nom Xarxa pública, vida privada. Mitjançant dues sessions es treballen a fons els conceptes d’identitat i de rastre digital, i com es relacionen amb el valor que donem a la intimitat.

I a partir d’aquest treball previ, us proposem incorporar aquestes reflexions al decàleg audiovisual del Projecte d’aula “Dins i fora de la xarxa”, i a què les compartiu amb nosaltres!