Publicació del mapeig UNESCO-PRAI d'iniciatives d'alfabetització mediàtica en Iberoamèrica
El Mapeig s’ha realitzat al llarg del 2023, a partir d'un qüestionari adreçat als reguladors audiovisuals membres de la Plataforma de Reguladors del sector Audiovisual d'Iberoamèrica (PRAI), als mitjans audiovisuals de servei públic, així com diversos organismes públics i organitzacions civils rellevants en l'àmbit de l'alfabetització mediàtica i informacional (AMI) a la regió iberoamericana.
Mapa dels reguladors, organismes i organitzacions participants en el mapeig. Font: Mapeig UNESCO-PRAI, d'iniciatives d'alfabetització mediàtica i informacional a Iberoamèrica - 2023
L'objectiu del document ha estat agrupar les pràctiques recents implementades per tots els organismes enquestats a les seves àrees de competència, per sistematitzar les seves experiències i resultats i poder donar-los a conèixer per sensibilitzar els públics objectius sobre el paper dut a terme en la promoció de l'AMI.
La publicació, en anglès i en castellà, a càrrec de l’oficina de la UNESCO a Montevideo (Uruguai) integra la presentació del projecte, així com els principals resultats de l’anàlisi de les respostes i les recomanacions que se’n deriven, orientades per a la promoció i difusió de l'AMI a la regió. Complementen a aquest volum principal, dos annexos que detallen les 52 iniciatives identificades que configuren el mapeig. El document inclou dos annexos que detallen les 52 iniciatives identificades i el qüestionari utilitzat per al mapatge, proporcionant una visió completa de les pràctiques d'AMI a Iberoamèrica.
Recomanacions clau
El document inclou una sèrie de recomanacions per a la promoció i difusió de l'AMI a Iberoamèrica, com ara:
• Enfortiment de l'AMI als marcs legals.
• Inclusió obligatòria de l'AMI a les polítiques públiques i l'àmbit escolar.
• Creació de grups de treball interinstitucionals i multiactor per coordinar polítiques AMI.
• Assignació de recursos adequats als ens reguladors per promoure les pràctiques d'AMI.
• Increment de l'accés a tecnologies de la informació a l'Amèrica Llatina.
• Foment d’accions d'AMI per part dels mitjans de comunicació.
• Promoció i increment de la col·laboració internacional per intercanviar bones pràctiques.
Perspectives de futur
El mapeig no només sistematitza les experiències d'AMI, sinó que també ofereix una visió sobre l'adaptabilitat d'aquestes pràctiques a la regió, i destaca la importància de continuar promovent la col·laboració internacional i l'intercanvi de bones pràctiques.
La intenció es la de treballar conjuntament amb la UNESCO i actualitzar el mapeig cada dos anys per a seguir l’evolució de la implementació d’iniciatives AMI a la regió iberoamericana.