Publicitat per tot arreu
Aquests dies en què la publicitat ens envaeix una mica més del que ja és habitual en forma de black friday (i altres fórmules com el cyber monday, o el green friday, o el giving tuesday..., o senzillament, la campanya de compres de Nadal), és fàcil que tots acabem tenint un comportament més consumista del que ens agradaria, i això inclou a infants i joves.
Per fer-hi front, res millor que conèixer els mecanismes de la publicitat, per ser conscients de les falses necessitats que sovint ens generen unes campanyes especialment dissenyades per fer-nos caure en el parany.
Què és la publicitat i com funciona? Com ens arriba? Es dirigeix específicament a nosaltres? I la publicitat a internet? A primària ens endinsem en el món de la publicitat posant-nos en el lloc d'un publicista i imaginant com vendre productes segons les característiques de les persones de les imatges que es proposen, i acabem parlant d'estereotips i de les estratègies per fer arribar els missatges a qui creiem que ens comprarà el producte (activitats de la sessió 1 de la unitat Saben el que volem?)
I per saber com funciona la publicitat a internet, us proposem una observació fora de l'aula que servirà per esbrinar que són les galetes o cookies, per a què serveixen i què hi tenen a veure amb la publicitat (sessió 2 de Saben el que volem?).
A secundària us oferim dues propostes:
- Aprendre a reconèixer el llenguatge i les estratègies de la publicitat per connectar amb les nostres emocions i fer-nos comprar, i a identificar les fórmules publicitàries a través dels influencers (sessions 1 i 2 d'Això també és publicitat).
- Aprofundir en els conceptes de rastre digital, dades massives i algoritmes, cookies i la seva relació amb la publicitat personalitzada (sessió 2 de Saben el que volem?)
I a casa, què podem fer?
Encara que no ho sembli, els catàlegs de joguines ubicats a traïció a la porta de les botigues o les campanyes publicitàries a la televisió i a internet a tota virolla són una bona oportunitat per educar en un consum crític de mitjans. Recuperem aquest article de l'eduCAC amb algunes pautes que poden ser útils.