Què és el discurs d'odi i com desemmascarar-lo

L'eduCAC incorpora materials didàctics de suport al professorat per fomentar el respecte i la responsabilitat a la xarxa.

Es tracta del projecte de recerca REACT (Respect and Equality: Acting and Communicating Together) desenvolupat per organitzacions de cinc països europeus  –a Catalunya, UB i UVic– i amb el finançament de la Unió Europea. La proposta defineix el discurs d’odi i el relat que genera, i ofereix dinàmiques per treballar amb l’alumnat.  

L’estudi mostra experiències reeixides en aquest terreny. Per exemple, el programa BRICK d’Itàlia, que posa el focus en la llibertat d’expressió a les xarxes socials  i en demostrar que el discurs d’odi no és una opinió. I a Alemanya, el programa DEBATE//DE:HATE que fomenta la cultura del debat mitjançant tallers amb joves. 

hate speech and social media
Photo by Christopher Ott on Unsplash

Les activitats amb l’alumnat que es proposen serveixen per aprendre a reconèixer els discursos que fomenten l’odi i la discriminació i per entendre que internet i les xarxes socials són utilitzats per individus i grups de persones per difondre intencionadament l’odi online. 

A REACT trobareu un kit d’eines educatives amb tallers, jocs de rol, casos d’estudi, simulacions o debats guiats que ajuden a assimilar conceptes com ara diversitat, estereotip, discriminació, exclusió, empatia, etc...

La coordinació, traducció i adaptació de l'edició en català de REACT ha anat a càrrec de Raúl Martínez Corcuera, professor de la Universitat de VIC–Universitat Central de Catalunya i membre del grup de recerca Learning Media & social Interactions (LMI UBUVIC), que ha volgut posar l’experiència a l’abast del professorat de Catalunya mitjançant el programa eduCAC del Consell de l’Audiovisual de Catalunya. 

Els materials de REACT els podeu trobar com a material complementari de l'Itinerari Diversitat Cultura de l'eduCAC.