Què és el discurs d'odi i com desemmascarar-lo
L'eduCAC incorpora materials didàctics de suport al professorat per fomentar el respecte i la responsabilitat a la xarxa.
Es tracta del projecte de recerca REACT (Respect and Equality: Acting and Communicating Together) desenvolupat per organitzacions de cinc països europeus –a Catalunya, UB i UVic– i amb el finançament de la Unió Europea. La proposta defineix el discurs d’odi i el relat que genera, i ofereix dinàmiques per treballar amb l’alumnat.
L’estudi mostra experiències reeixides en aquest terreny. Per exemple, el programa BRICK d’Itàlia, que posa el focus en la llibertat d’expressió a les xarxes socials i en demostrar que el discurs d’odi no és una opinió. I a Alemanya, el programa DEBATE//DE:HATE que fomenta la cultura del debat mitjançant tallers amb joves.

Les activitats amb l’alumnat que es proposen serveixen per aprendre a reconèixer els discursos que fomenten l’odi i la discriminació i per entendre que internet i les xarxes socials són utilitzats per individus i grups de persones per difondre intencionadament l’odi online.
A REACT trobareu un kit d’eines educatives amb tallers, jocs de rol, casos d’estudi, simulacions o debats guiats que ajuden a assimilar conceptes com ara diversitat, estereotip, discriminació, exclusió, empatia, etc...
La coordinació, traducció i adaptació de l'edició en català de REACT ha anat a càrrec de Raúl Martínez Corcuera, professor de la Universitat de VIC–Universitat Central de Catalunya i membre del grup de recerca Learning Media & social Interactions (LMI UBUVIC), que ha volgut posar l’experiència a l’abast del professorat de Catalunya mitjançant el programa eduCAC del Consell de l’Audiovisual de Catalunya.
Els materials de REACT els podeu trobar com a material complementari de l'Itinerari Diversitat Cultura de l'eduCAC.