Qui som a les xarxes socials?
En general, ens preocupa molt què fan els i les joves a les xarxes socials. Quina part de la seva vida mostren a persones desconegudes? Les seves publicacions els hi poden comportar problemes? Quins efectes negatius pot tenir si (sobre)exposen la seva intimitat?
Però... i nosaltres? Les mares i pares som miralls en els quals els nostres fills i filles s’hi miren per aprendre. Qui som i com ens comportem a les xarxes socials? Ens hem penedit d’alguna publicació? Alguna vegada hem hagut d’esborrar comentaris o fotos que havíem penjat? En definitiva, ens plantegem com gestionem la nostra identitat digital i com podem ser un bon mirall digital i ajudar-los amb la seva?
Per respondre a aquestes preguntes en primer lloc determinem com entenem els conceptes d’identitat i de petjada digital.
La identitat digital és el conjunt d’informació sobre nosaltres publicada a la xarxa, que configura la imatge que projectem de cara als altres. Des de les nostres dades, imatges i publicacions fins als nostres comentaris, gustos, contactes i amistats. Aquest conjunt d’informació, així com les dades que generem a l’hora de navegar i consultar webs, realitzar compres o interactuar amb plataformes digitals, conformen la nostra petjada digital.
És a dir, es tracta del que som per als altres segons el que les xarxes on hi som presents diuen de nosaltres: si utilitzem el nostre nom real o un sobrenom, si el nostre avatar és una imatge real o una fictícia, quin tipus de publicacions acostumem a fer a la xarxa, el que els altres diuen de nosaltres... però també la nostra navegació per internet, tot allò que indiquem que ens agrada, el que compartim, els contactes que tenim, els altres serveis d’internet que utilitzem.
Analitzem la nostra presència a les xarxes, i fem-ho plegats amb el nostre fill o filla sobre aspectes com per exemple:
- Quin nom d’usuari faig servir, real o fictici? Com m’identifica?
- Quants contactes tinc? Els conec a tots? Quin tipus de relació hi tinc? He hagut d’esborrar o bloquejar a algú per algun motiu? És coherent el volum d’amistats que tinc a la xarxa amb el que tinc al pla físic?
- Acostumo a deixar comentaris? Quin tipus de valoracions i aportacions realitzo? Són agradables, constructives, inapropiades, útils...? Els faria igual en persona?
- Com em mostro a la xarxa? Em relaciono diferent de com ho faig amb les meves relacions personals?
- Què diuen els altres de mi? És constructiu? Com em valoren?
- Quin tipus d’enllaços comparteixo? A blogs, a diaris, a fonts oficials, a fonts alternatives?
- Què no publico? Mostro tot allò que m’agrada, em motiva, em disgusta... o tinc algun tipus de filtre per escollir què publico i què no? Alguna vegada m’he aturat a pensar sobre quins àmbits de la vostra personalitat i entorn volem mostrar i quins no?
Pel que fa a la petjada digital, quins factors hem de tenir presents perquè la nostra navegació a la xarxa no tingui un impacte negatiu? Alguns bàsics poden ser:
Què configura la meva petjada digital | Què puc fer per gestionar i cuidar la meva identitat digital |
Tota l’activitat que faig a la xarxa: consultar webs, comprar, mirar vídeos, interactuar amb xarxes socials, fer clic a anuncis, etc. | Assegurar-me que tota la informació que penjo sobre mi a la xarxa (fotos, vídeos, textos, etc.) sigui apropiada i no em pugui causar problemes. |
La informació que genero sobre mi mateix, per exemple quan creo un bloc o un canal de Youtube, etc. | Parlar amb les amistats o coneguts per evitar que publiquin informació sobre mi sense el meu consentiment. |
La meva acció a les xarxes socials: el que publico, el que comparteixo, els “m’agrada”, els meus contactes, etc. | Acostumar-me a demanar permís als altres abans de penjar contingut sobre ells/es. |
La meva geo-localització, quan la comparteixo | Procurar mantenir una configuració segura pel que fa a l’ús i tipus de contrasenyes. |
Registrar-me en una pàgina web o una plataforma virtual | Consultar la política de protecció de dades i facilitar la informació estrictament necessària. |
La informació que altres persones publiquen sobre mi, siguin imatges, comentaris, etc. | Bloquejar les cookies o galetes del navegador si no vull que s’emmagatzemin les meves dades. |
Examinar la nostra identitat i petjada digital ens pot tornar una imatge de la nostra vida digital que es pot correspondre o no amb la nostra vida física, i ens pot ajudar a reflexionar sobre quina versió de nosaltres mateixos projectem a la xarxa, i fins i tot identificar elements de millora.
A la vegada, ajudem als nostres fills a situar en un lloc prioritari la gestió de la seva vida a les xarxes socials, i a prendre en consideració aspectes que segurament no tenen en compte quan comparteixen elements de la seva existència, i que els poden ajudar a ser més curosos amb la informació que donen.
Les mares i els pares no deixem de ser-ho a internet. Acompanyem-los de forma respectuosa i no ens oblidem de ser un bon mirall digital.