El repte de cada estiu: gestionar el temps lliure dels fills
Arriba l'estiu, i fan acte de presència els mosquits, la calor, les vacances ... i també una de les eternes preocupacions de mares i pares durant l'època estival: què fan els fills amb el temps lliure?
Als adults ens agrada aprofitar les vacances per fer coses que no tenim ocasió de fer durant l’any, però als joves i als adolescents no. Ells ho tenen molt clar: després de tot un curs esforçant-se es mereixen “fer el que vulguin” i sovint això per ells vol dir no fer res o estar connectat amb els amics, mirar series o jugar a videojocs tot el dia.
Potser tenen raó i, fins i tot, dret a fer-ho, sempre que hagin aprovat i hagin complert amb els mínims que se'ls requereixi a casa i a l'escola durant el curs. Potser no passa res si es poden relaxar durant un temps, però cal establir certs límits.
Els joves són el col·lectiu de major risc per desenvolupar problemes en l’ús de les tecnologies, i l’estiu, amb el canvi d’hàbits i rutines, és un moment de gran ús d’aquests dispositius. Per això és important acompanyar-los i ajudar-los per tal que en facin un ús responsable. Ser capaços de trobar l’equilibri entre el temps dedicat a l’oci i el destinat a les obligacions i responsabilitats. Tenen dret a gaudir del temps lliure, però han d’aprendre a diversificar-lo i gestionar-lo.
Per tal que aquests mesos d’estiu no es converteixin en una batalla constant, la doctora Núria Aragay, psicològa adjunta i coordinadora de la Unitat d'Atenció al Joc Patològic i Altres Addicions no Tòxiques de l'Hospital de Terrassa i col·laboradora d'eduCAC, ens dóna algunes recomanacions:
- No criminalitzeu el temps de connexió i de joc, és la seva principal forma d’oci i entreteniment i, si durant l’any "han complert", ara és el moment de descansar i fer vacances!
- Ajudeu-los a assolir un equilibri entre el temps dedicat a cada cosa: destinar primer el temps a les obligacions i després a les activitats d’oci, per evitar que el joc tregui temps a les obligacions. També es pot reservar l’activitat a les pantalles en hores que no hi hagi sol, o estones en què no es puguin fer altres coses.
- És important diversificar l’oci: buscar temps per jugar, per anar a la platja o a la muntanya, per fer esport, per estar amb amics, etc. Feu-los propostes noves i atractives que no impliquin pantalles, animeu-los i acompanyeu-los a fer activitats a l’aire lliure sense presència de mòbil ni dispositius tecnològics.
- Tot i que durant les vacances es pot ser més flexible, els nois i les noies continuen necessitant límits, per això cal que algunes pautes i límits segueixin vigents, com ara: normes de convivència, tenir cura de l’espai propi i l’espai comú, negociar el temps i el moment dedicat a jugar o a estar connectats, no utilitzar dispositius tecnològics durant els àpats, fixar una hora màxima d’ús a les nits, no utilitzar els dispositius tecnològics una hora abans d’anar a dormir per tal d’afavorir una bona conciliació del son, etc.
- Recordeu que, a l’estiu, igual que la resta de l’any, els pares són el model dels fills, per tant, cal tenir cura de l’ús que fem d’aquests dispositius en la seva presència. És recomanable no utilitzar el mòbil si estem parlant, escoltant, o compartint oci amb altres persones, i encara menys si estem amb els nostres fills.
- Poseu interès a conèixer el seu món on line, aprofiteu les vacances per posar-vos al dia d’internet, per jugar amb ells, per esbrinar quins són els seus interessos a la xarxa.
- I, sobre tot, no oblideu que són adolescents i això comporta fluctuacions en la motivació i en l’estat anímic pròpies d’aquesta etapa. Per a ells la prioritat és sentir-se connectats amb el seu grup d’amics i això implica tenir accés a xarxes socials i a les tecnologies de la informació i la comunicació.
Esperem que us siguin útils aquests consells, i esperem retrobar-vos al setembre. L'equip eduCAC fa parada tècnica a l'agost per agafar forces. Bon estiu!