On trobo imatges o música lliure de drets pel meu audiovisual?
La producció audiovisual és una potent eina que cada cop desperta més interès a la comunitat educativa per les grans oportunitats que ofereix per al treball per projectes i l’educació en valors. A més, en aquest món ple de pantalles, resulta més necessari que mai que els joves entenguin i experimentin amb el llenguatge audiovisual. Tanmateix, les dificultats que poden sorgir en l'àmbit tècnic o els dubtes en l’àmbit dels continguts o dels procediments de vegades obstaculitzen l’inici o la continuació de projectes audiovisuals als centres educatius.
On podem trobar imatges i/o música lliure de drets? Aquest és una de les qüestions que més freqüentment té el professorat, per tal de realitzar projectes d’aula que respectin els drets dels creadors i creadores, alhora que es transmet a l’alumnat com fer un bon ús de la immensa quantitat de continguts que trobem a internet. Des d’eduCAC volem contribuir a fer més fàcil aquesta tasca i és per això que us presentem alguns dels molts bancs i webs de recursos que us poden ser útils per al desenvolupament de projectes a l’aula.
Imatges
- Imatges de domini públic. Per trobar imatges catalogades com de domini públic, podeu consultar webs com ara Pixabay, Pexels o Unsplash. Un cop a dins, només cal que indiqueu un concepte per fer la cerca, tenint en compte que aconseguireu més resultats si l’escriviu en anglès i, alguns menys, si ho feu en castellà.
- Creative Commons. La cerca d’imatges de creative commons (CC) també us pot resultar molt útil per trobar recursos, així com per introduir l’alumnat en aquest tipus de llicències i les seves possibilitats. A Flickr trobareu un espai específic on cercar-les. En tots els casos, haureu de citar les autories, i en cada tipus de llicència CC s’especifica si es poden fer servir per obres derivades, amb usos comercials o no comercials, etc. També hi podeu trobar fotografies de domini públic (CC0). Entre molts altres cercadors d’imatges CC, també us pot resultar útil Freepik, on a més de fotografies podeu trobar il·lustracions i altres recursos gràfics.
- INTEF. Aquest banc d’imatges i sons és una iniciativa del Ministeri d’Educació, que posa a l’abast de la comunitat educativa recursos audiovisuals sota una llicència CC.
- Google imatges. La cerca a Google també pot ser una opció per trobar imatges de domini públic o amb llicències CC. Si us decanteu per aquesta opció, haureu de configurar la cerca per trobar-ne d’aquest tipus. Per fer-ho, un cop heu indicat la paraula que voleu cercar, cal que cliqueu l’opció “Eines”. A continuació, haureu de fer clic a la pestanya “Drets d’utilització” i, en el desplegable que se us obrirà, marcar alguna de les opcions que us ofereix, per exemple “reutilització no comercial”, sigui amb modificació o sense.
Vídeos
- Vídeos de domini públic. Si voleu accedir a vídeos que us serveixin per nodrir els vostres projectes audiovisuals amb imatges externes, també en podreu trobar de catalogats com de domini públic. Webs com Pexels Vídeos, Pixabay o Coverr. Només cal que indiqueu un concepte per fer la cerca, tenint en compte que aconseguireu més resultats si l’escriviu en anglès. Voleu fer veure que sou a una platja? A l’espai? A la selva? En aquestes plataformes podem trobar imatges interessants per fer-les servir com a recurs.
- Creative Commons. Per trobar continguts audiovisuals que pugueu utilitzar en les vostres produccions, els vídeos amb llicències CC també us poden resultar molt útils. A Vimeo en podreu trobar, sempre citant les autories i respectant el tipus de llicència que s’especifiqui en cada cas. També en podreu trobar a Youtube, tot indicant ‘Creative commons’ en els filtres de la cerca.
Música
- Creative commons. La cerca de música amb llicències CC també us pot resultar molt útil per desenvolupar els vostres projectes audiovisuals. A plataformes com Dig CC Mixter en podreu trobar, tenint en compte que heu de citar els autors o autores i que algunes permeten l’ús comercial i d’altres no. També a Free Music Archive, que permet al seu cercador definir el tipus de llicència que necessiteu en funció de com vulgueu utilitzar la cançó (obres derivades, usos comercials, domini públic, etc.).
- Biblioteca d’àudio de Youtube. En aquesta eina de Youtube també trobareu música i efectes de so disponibles per a descàrrega de manera gratuïta. Als filtres de la cerca, podreu indicar si voleu incloure vídeos que requereixin o no l’atribució de l’autor.