Us presentem un nou itinerari transversal: treballem la diversitat cultural
Amb l’inici del tercer trimestre, us presentem un nou Itinerari transversal, amb propostes i recursos per treballar la diversitat cultural.
Per diversitat cultural s’entén la multiplicitat de mitjans pels quals s’expressen les cultures dels grups i de les societats. I per cultura, segons la Declaració de Mèxic sobre Polítiques Culturals de la UNESCO (1982), entenem: “el conjunt de trets distintius, espirituals, materials, intel·lectuals i afectius que caracteritzen una societat o un grup social i que abraça, a més de les arts i les lletres, els modes de vida, els drets fonamentals a l’ésser humà, els sistemes de valors, les tradicions i les creences.”
Tenint en compte això, hauríem de pensar que la diversitat cultural enriqueix el patrimoni cultural de la humanitat. Però... això tothom ho entén de la mateixa manera?
Amb aquest itinerari plantegem la diversitat cultural com una realitat pròpia de l’actual món globalitzat en què vivim. Una realitat que, en canvi, no sempre sabem veure ni molt menys valorar. Com de diversa culturalment visualitzem, per exemple, a la societat catalana?
En aquest sentit, hem de ser conscients que els mitjans de comunicació juguen un paper fonamental a l’hora de construir el nostre imaginari col·lectiu, ja que influencien directament sobre la manera que tenim de veure i entendre el món. I, per tant, també la manera com veiem la nostra pròpia societat.
Així doncs, amb aquest itinerari volem oferir-vos eines que us siguin útils per identificar com està construït l’imaginari col·lectiu i els prejudicis culturals intrínsecs en cadascú de nosaltres. Per aconseguir-ho, analitzarem el paper que juguen els mitjans de comunicació en la consolidació de les nostres idees i valors.
Com funciona l’itinerari?
Dins de l’Itinerari trobareu propostes específiques per complementar el treball de les unitats didàctiques posant el focus en quina imatge de la societat projecten els mitjans de comunicació. És una imatge diversa, que dóna veu als diferents actors socials? O és unívoca i monolítica? Representa a totes les persones amb qui convivim diàriament? O només a una part? Així, us proposem recursos per ampliar alguns materials didàctics d’eduCAC incorporant-hi un treball específic al voltant de la construcció de l’imaginari cultural col·lectiu i dels prejudicis. Ho trobareu tot organitzat en tres propostes didàctiques.
Amb la primera us proposem identificar els estereotips culturals que associem a certes persones només en funció de la seva aparença física. En la segona, ens endinsem en la construcció de l’imaginari col·lectiu a través del cinema, les sèries, la literatura i tots aquells mitjans que ens expliquen històries. I, finalment, amb la tercera us animem a analitzar amb detall com ens representen els mitjans de comunicació i la importància d’informar-nos a través de notícies rigoroses.
Podeu dur a terme qualsevol de les propostes didàctiques en l’ordre que vulgueu, i treballar-les de manera autònoma o relacionant-les amb els materials didàctics proposats. I per introduir el tema a l’aula, podeu presentar el vídeo de l’itinerari. Segur que tothom hi tindrà alguna cosa a dir!
Doneu un cop d’ull a les propostes del nou itinerari diversitat cultural!
- Ens posem a la seva pell: Continuant amb el treball realitzat a la Unitat didàctica 05. Quin xou!, ara aprofundim en l’anàlisi sobre els valors que transmeten els xous televisius, posant el focus sobre com nosaltres mateixos ubiquem les persones en determinades caselles en funció del seu aspecte físic.
- La construcció d’estereotips culturals: Us proposem que, partint de la Unitat didàctica 08. Cinema, més que entreteniment treballeu amb el vostre alumnat la construcció de l’imaginari col·lectiu a través dels relats que ens arriben. Analitzar a través de quins mitjans se’ns transmeten certs estereotips culturals i aportar eines per tal que ens puguem convertir en espectadors crítics i/o en creadors d’històries amb consciencia.
- Com ens representen els mitjans?: Treballem primer conceptes com el sensacionalisme o l’espectacularització de la informació amb la Unitat didàctica 02. L’espectacle dels fets. I, a continuació, analitzem la diversitat cultural que ens mostren els mitjans i desenvolupem una mirada crítica per erradicar els prejudicis i els estigmes que es col·loquen damunt de determinats col·lectius de persones.
I si voleu posar en pràctica tot l’après, posant-vos a la pell dels periodistes i convertint-vos en un equip d’informatius que elabora notícies tenint en compte la diversitat cultural, podeu continuar amb el Projecte d’aula “Fem periodisme!”.