Videotrucades i el risc de ciberassetjament

Les videotrucades ens estan ajudant a portar una mica millor el confinament. En l'àmbit educatiu, com en el particular, el seu s'hi ha estès ràpidament, i tots ens hem fet experts en plataformes i ens hem posat a utilitzar-les, però sense pensar-hi gaire en les regles del joc.

nen parlant amb una dona per l'ordinador

Això ha començat a generar algunes situacions no desitjables, com el mal ús de la informació privada que es genera en cada videotrucada (compartir les dades de les persones que hi participen, captures de pantalla utilitzades per "fer broma", entre d'altres) i, lligat amb això, noves formes de ciberassetjament, tant entre l'alumnat com amb el professorat. 

Des de l'eduCAC aprofitem per recordar-vos que el ciberassetjament és un dels aspectes sobre l'ús del mòbil que podeu treballar través de la unitat didàctica El mòbil, jo i els altres, tant per primària com per a secundària

En totes dues unitats, i lligat amb el procés de reflexió sobre la identitat digital i l'ús de la tecnologia, la tercera sessió aborda aquesta problemàtica, amb un enfocament diferenciat, i es pot utilitzar de forma autònoma respecte de la resta de la unitat.

A secundària ...
Mitjançant el visionat conjunt del reportatge Bullying, del programa 30 minuts de TV3, es guia el procés de reflexió de l'alumnat perquè quedin clars els conceptes d'agressió, assetjament i ciberassetjament,  la importància de la col·laboració de la resta de grup i la seva complicitat si no expressen rebuig, i trobar fórmules per fer-hi front. També s'utilitzen recursos de la Fundación ANAR per lluitar contra l'assetjament. 

A primària ... 
Es planteja una reflexió inicial sobre la privacitat, per qüestionar-nos perquè de vegades a internet ens comportem d'una manera que gairebé segur no reproduiríem fora de les xarxes.
Després de debatre sobre l'impacte que poden tenir les nostres accions a la xarxa, es treballa la diferència entre bromejar i assetjar i es proposa tancar amb el visionat del reportatge Bullying: no comptis amb mi, del programa InfoK del Super3.

I encara més sobre les videotrucades... 
L'equip de l'eduCAC hem col·laborat amb el Servei Educatiu de l'Alt Empordà en l'elaboració d'aquesta guia per a un ús responsable de les videotrucades en entorns educatius. La trobareu al seu web i també a la secció del Professorat del web de l'eduCAC. 
Aprofitem per agrair al Servei Educatiu que ens hagi deixat participar, i esperem que sigui una infografia útil per a tothom.