Família i pantalles

disseny col·laboració CST i CAC

 

Les famílies i tota la comunitat educativa mostra preocupació per l'ús o l'abús de les pantalles que fan nois i noies. Aquesta hiperconnexió en la majoria de casos no és patològica, però fora bo que ens plantegéssim si nosaltres mateixos, els adults, també en patim, i quin model estem donant.

En aquesta secció del web de l'eduCAC trobareu recursos per a facilitar a mares i a pares un acostament al món digital dels seus fills des de l'acompanyament saludable, els límits i els pactes. Han estat elaborats per l'equip eduCAC amb la doctora Núria Aragay, psicòloga adjunta coordinadora de la Unitat d'Addiccions comportamentals, i Glòria Estopiñá, pediatra, ambdues del CST. 

Entrevista amb la doctora Núria Aragay del CST

nuria aragay

La Núria Aragay Vicente és psicòloga clínica i experta en addicions no tòxiques.

Actualment, és la responsable de la Unitat d'Addiccions comportamentals del Consorci Sanitari de Terrassa i de l'àrea de psicologia de l'Institut Brain 360, i també és professora del Grau de Psicologia de la Universitat Internacional de Catalunya. 

Per la seva consulta passen diàriament persones que tenen una relació problemàtica amb les pantalles. Amb ella conversem sobre famílies, nens, adolescents, i tecnologia, pantalles, etc


 

Audiovisuals de l'entrevista

Com promoure un ús saludable de les pantalles?

La relació de la tecnologia, el consum audiovisual, i l'ús de pantalles en general amb infants i joves és font inesgotable de dubtes i preocupacions entre les famílies. Potser no sabem com i quan posar límits horaris, o si han de tenir o no dispositiu propi i quan, com afrontar els conflictes d'ús, si els hem de deixar tenir xarxes socials, etc. 

En les infografies que trobareu a continuació hem volgut sintetitzar els "bàsics" per educar en pantalles, tant de forma global, com adaptades per etapa evolutiva. Desitgem que us siguin útils! 

infografia general pantalles

Infografies adaptades a les etapes evolutives

(clica a sobre de cada infografia per poder descarregar el document)


 Etapa 0-6

infografia 06

 

Etapa 6-12 

infografia 612

 

Etapa 12 en endavant

infografia 12iendavant

 

Aprenem a detectar usos problemàtics de les pantalles

En quin moment les mares i els pares ens hem de preocupar pel que fa a l'ús de pantalles? Quins són els senyals que ens indiquen que hem d'intervenir-hi? Què podem fer si creiem que estem davant d'un ús perjudicial de les pantalles per part dels nostres fills?

En aquests vídeos divulgatius, la doctora Núria Aragay, psicòloga adjunta coordinadora de laUnitat d'Addiccions Comportamentals del CST, dona resposta a preguntes que segur que en algun moment tots ens hem fet quan veiem els fills buscant informació a internet, jugant a videojocs davant de la pantalla o comunicant-se amb els seus amics amb el mòbil.