Joves, tecnologia i confinament

Els joves són el col·lectiu de major risc per desenvolupar problemes en l’ús de les tecnologies, i amb el canvi de rutines pel confinament ens trobem en un moment de gran ús d’aquests dispositius. Per això és important acompanyar-los i ajudar-los per tal que en facin un ús responsable. Ser capaços de trobar l’equilibri entre el temps dedicat a l’oci i el destinat a les obligacions i responsabilitats. Tenen dret a gaudir del temps lliure, però han d’aprendre a diversificar-lo i gestionar-lo.
 
Per tal que aquests dies no es converteixin en una batalla constant, recuperem alguns dels consells que la doctora Núria Aragay, psicològa adjunta i coordinadora de la Unitat d'Atenció al Joc Patològic i Altres Addicions no Tòxiques de l'Hospital de Terrassa i col·laboradora d'eduCAC, ens dóna en relació amb l’ús de pantalles:

  • No criminalitzeu el temps de connexió i de joc, és la seva principal forma d’oci i entreteniment.
  • Ajudeu-los a assolir un equilibri entre el temps dedicat a cada cosa: destinar primer el temps a les obligacions i després a les activitats d’oci, per evitar que el joc tregui temps a les obligacions. 
  • És important diversificar l’oci digital: concerts en directe a través de les xarxes, vídeojocs, videotrucades, cinema, lectura ... les possibilitats són múltiples. 
  • Intentem també acompanyar-los en fer activitats sense presència de mòbil ni de dispositius tecnològics: jocs de taula, cuina, manualitats, etc. 
  • Tot i que el confinament impliqui necessàriament ser més flexible, els nois i les noies continuen necessitant límits, per això cal que algunes pautes i límits segueixin vigents, com ara: normes de convivència, tenir cura de l’espai propi i l’espai comú, negociar el temps i el moment dedicat a jugar o a estar connectats, no utilitzar dispositius tecnològics durant els àpats, fixar una hora màxima d’ús a les nits, no utilitzar els dispositius tecnològics una hora abans d’anar a dormir per tal d’afavorir una bona conciliació del son, etc.
Photo by João Ferrão on Unsplash
Photo by João Ferrão on Unsplash
  • Recordeu que els pares són el model dels fills, per tant, cal tenir cura de l’ús que fem d’aquests dispositius en la seva presència. És recomanable no utilitzar el mòbil si estem parlant, escoltant, o compartint oci amb altres persones, i encara menys si estem amb els nostres fills.
  • Poseu interès a conèixer el seu món on line, aprofiteu el temps que passem plegats per posar-vos al dia d’internet, per jugar amb ells, per esbrinar quins són els seus interessos a la xarxa.

I, sobre tot, no oblideu que són adolescents i això comporta fluctuacions en la motivació i en l’estat anímic pròpies d’aquesta etapa. Per a ells la prioritat és sentir-se connectats amb el seu grup d’amics i això implica tenir accés a xarxes socials i a les tecnologies de la informació i la comunicació.