Fake news: com les podem detectar?

fake news per tot arreu

Ens llevem al matí i una de les primeres coses que fem és mirar el mòbil o la tauleta. Poques hores de desconnexió i ja tenim un munt d'avisos de Twitter, Facebook, de qualsevol apli de notícies, així com també missatges d'amistats, de família, de la feina, al WhatsApp, Telegram, Signal ...  

Les xarxes socials estan guanyant terreny als mitjans de comunicació tradicionals

De fet, a Catalunya, gairebé la meitat dels catalans escollim aquests canals per informar-nos; i entre la gent més jove, aquest percentatge creix fins al 83%. Els mitjans de comunicació, fins ara de capçalera, han estat substituïts per les xarxes socials, que ens faciliten un flux continu i inesgotable d'informació en aparença neutre. Però, ho és realment? 

En realitat, tots som conscients que cada cop és més difícil destriar la informació de l'opinió o, senzillament, de la mentida. Nous conceptes com fets alternatius, post veritat, fake news, click baiting, hoaxes, spamming, bombolles de filtres, algoritmes ... semblen creats expressament per dificultar el nostre accés a informació veraç. 

Estar ben informat costa, però ara sembla més difícil que mai 

Com podem saber que allò que ens entra a la pantalla, segurament de la mà d'una persona que coneixem i en qui confiem, és una informació fidedigna o ens trobem davant d'una notícia falsa? 

Icona d'una mà apuntant cap avall

En aquesta secció del web d'eduCAC hi trobareu idees, consells, i alguns dels recursos disponibles a la xarxa per fer front a les fake news. També trobareu un petit glossari amb alguns dels termes relacionats i algunes iniciatives periodístiques que considerem rellevants.

 

Com detectar fake news?

Conversa amb el periodista Carlos Baraibar

La verificació de notícies per lluitar contra les notícies falses

De què parlem si diem...?

Recursos per treballar la desinformació i les notícies falses a classe

Materials del CAC sobre desinformació i fake news

Fake news i la Plataforma per a l'educació mediàtica