De fet, a Catalunya, gairebé la meitat dels catalans escollim aquests canals per informar-nos; i entre la gent més jove, aquest percentatge creix fins al 83%. Els mitjans de comunicació, fins ara de capçalera, han estat substituïts per les xarxes socials, que ens faciliten un flux continu i inesgotable d'informació en aparença neutre. Però, ho és realment?
En realitat, tots som conscients que cada cop és més difícil destriar la informació de l'opinió o, senzillament, de la mentida. Nous conceptes com fets alternatius, post veritat, fake news, click baiting, hoaxes, spamming, bombolles de filtres, algoritmes ... semblen creats expressament per dificultar el nostre accés a informació veraç.
Estar ben informat costa, però ara sembla més difícil que mai
Com podem saber que allò que ens entra a la pantalla, segurament de la mà d'una persona que coneixem i en qui confiem, és una informació fidedigna o ens trobem davant d'una notícia falsa?
En aquesta secció del web d'eduCAC hi trobareu idees, consells, i alguns dels recursos disponibles a la xarxa per fer front a les fake news. També trobareu un petit glossari amb alguns dels termes relacionats i algunes iniciatives periodístiques que considerem rellevants. |
Com detectar fake news?
Com podem saber quan ens trobem davant d'informació falsa o falsejada?
A continuació et proposem unes quantes idees, consells i recursos útils per fer front a la desinformació i les fake news.
Conversa amb el periodista Carlos Baraibar
En Carlos Baraibar és periodista i responsable de la secció Fets o fakes de Catalunya Ràdio.
Amb ell parlem de desinformació i fake news, i ens dóna idees per a tenir una bona dieta informativa.
La verificació de notícies per lluitar contra les notícies falses
Quina és la funció dels verificadors o fact-checkers?
Segons quins criteris funcionen?
Qui verifica la seva feina? I quines iniciatives de verificació tenim a la vora? T'ho expliquem tot en aquesta secció.
De què parlem si diem...?
Què és un bot? I una deep fake? Vivim en una bombolla de filtres?
En el Glossari eduCAC contra la desinformació trobaràs definicions i material complementari que et serviran de guia en l'actual ecosistema informatiu.
Recursos per treballar la desinformació i les notícies falses a classe
En aquesta secció hem recopilat tota mena de recursos, propis del programa eduCAC i aliens, institucionals, de mitjans, textuals, audiovisuals..., que et poden ser útils per a treballar la lectura crítica de mitjans amb alumnat de primària i secundària.
Materials del CAC sobre desinformació i fake news
En aquesta secció del web de l'eduCAC recollim les actuacions del Consell de l'Audiovisual de Catalunya en matèria de desinformació i fake news.
Trobaràs, entre d'altres, sessions del Fòrum de la comunicació amb els periodistes Toni Cruanyes, Agnès Marqués i Marta Sugrañes, i també amb el catedràtic de filosofia política Daniel Innerarity.
Fake news i la Plataforma per a l'educació mediàtica
La Plataforma per a l'educació mediàtica va impulsar durant el 2021 un debat públic sobre la desinformació al voltant de la vacuna de la Covid-19. Fruit d'aquest debat interdisciplinari es publica el document Com detectar les fake news sobre les vacunes de la Covid-19? El podeu consultar en aquest enllaç, on també trobaràs un exercici pràctic de com aplicar les pautes del document.