La Comunicació Audiovisual a batxillerat i l'eduCAC

Com sabreu, el decret de currículum de la LOMLOE, estableix la Comunicació Audiovisual a primer de batxillerat com una "matèria optativa trimestral que proposa desenvolupar en l'alumnat les capacitats i les habilitats per analitzar i valorar productes audiovisuals i també realitzar-los"

Es tracta d'una matèria nova, i a l'eduCAC som conscients que molts docents que ja heu començat a impartir-la, aquest estiu i encara ara busqueu recursos per treballar tots els aspectes que ha de cobrir aquesta optativa trimestral. I ho sabem perquè molts ens heu contactat, ja sigui per preguntar-nos, ja sigui per explicar-nos que els materials us han resultat molt útils. 

Els qui ja fa temps que coneixeu l'eduCAC, sabeu que les propostes dels projectes audiovisuals encaixen molt bé amb tot el que s'ha de treballar en el marc d'aquesta matèria. Però hi ha molts altres materials que us poden servir, i per això hem pensat que pot ser d'utilitat una relació dels aspectes que inclou la Comunicació Audiovisual a primer de batxillerat amb els continguts que hi encaixen de l'eduCAC. En els quadres que us presentem tot seguit, hi trobareu referenciats tres tipus de materials: 

En tots els casos, són fàcilment adaptables als requisits de la matèria, i a les necessitats i objectius dels docents. 

(cliqueu a sobre de la imatge per poder descarregar el PDF i obtenir el document amb enllaços actius) 

provainfografia cinema i publicitatinfografia identitat digital

Com es mostra a l'esquema, hi ha moltes unitats i itineraris que toquen diversos aspectes de la matèria. Pel que fa als projectes d'aula, el seu enfocament permet dur a terme un treball bàsic però complet (o bé ampliar-lo a través de la relació amb altres unitats):

  • Fem periodisme: es treballa com elaborar una notícia, un canal de notícies a YouTube, un reportatge o un documental. Es guien tots els passos per generar un contingut informatiu en format audiovisual: escollir el tema, informar-nos, seleccionar la informació, planificar, gravar, editar, etc. 
  • Stories!: s'aproxima a la producció d'un audiovisual des d'un format proper pels joves com són les stories, i mostra el potencial d'expressió que l'audiovisual ens ofereix. 
  • Anunciem valors: es produeix un anunci lliure d'estereotips. Es treballa la producció audiovisual des de la publicitat. 
  • Dins i fora de la xarxa: es produeix un decàleg audiovisual per aprendre a gestionar la identitat digital. 

Tot i tenir-hi pràctica audiovisual específica a través dels projectes d'aula, la majoria d'unitats i itineraris de l'eduCAC compten amb activitats que també inclouen elaboració de textos diversos com notícies, escaletes de ràdio, guions de programa de televisió o storyboards, entre d'altres. També aprofitem per recordar-vos que totes les unitats disposen d'un mapa conceptual que us permetrà saber de què tracta la unitat amb un cop d'ull ràpid. 

I ja per acabar, us volem explicar que des de l'eduCAC tenim l'objectiu permanent de revisar els continguts i adaptar-los al currículum escolar i també a la realitat. En aquest sentit, les unitats didàctiques van seguir un procés de revisió extens que es va iniciar en març de 2020 i que va acabar en gener de 2021. Durant el 2022, algunes unitats també s'han retocat. 

Aquest procés el reprendrem de nou aviat, perquè el nou decret afecta la programació de les unitats didàctiques, pensades des dels àmbits transversals. Això no afecta els projectes d'aula ni als itineraris, que tenen un enfocament diferent. Per aquest motiu, potser es trobareu que algunes referències dels itineraris cap a les unitats no es corresponen. 

En qualsevol cas, us convidem a adaptar a fer servir els continguts de l'eduCAC en aquesta nova matèria, i ens posem a la vostra disposició per a qualsevol dubte o aclariment que necessiteu.