Pantalles i gènere

25N icd
Cartell del 25N del 2018 de l'ICD

La commemoració del 25 de novembre --el dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones-- pot ser una bona ocasió per parlar a l'aula de la representació de les dones en els mitjans de comunicació i internet. A l'itinerari de perspectiva de gènere del programa eduCAC trobareu activitats i recursos per analitzar els missatges que ens arriben a través de totes les pantalles posant-hi perspectiva. Això significa conèixer la visió del món d'ambdós sexes i qüestionar-nos aspectes com ara: 

  • quan i com estan representats?
  • responen a determinats estereotips?
  • detectem sexisme en anuncis publicitaris?
  • i en els personatges de les nostres sèries preferides o en els influencers que seguim?
  • ens imposen models de masculinitat i de feminitat?

Mitjançant tres eixos, l'itinerari reflexiona sobre qui ens parla i la realitat dels mitjans quant a la presència de la dona, el sistema sexe-gènere a les pantalles, que introdueix als personatges de l'entreteniment o la ficció en la reflexió, i els anuncis no sexistes, complementant el treball que es proposa en el projecte d'aula amb diverses propostes. 

En l'itinerari trobareu diversos recursos audiovisuals per reflexionar-hi, aquestes dues propostes sobre els anuncis sexistes. 

Heu vist el videoclip que han fet uns alumnes de l'IES Montserrat Roig d'Elx per denunciar l'estètica i les lletres masclistes de la música que escolten? 

Invertir els rols que s'atribueixen habitualment a homes i dones és una manera divertida de detectar prejudicis i estereotips. 

Les conductes de domini i de control poden derivar en actituds violentes. S'ha d'estar alerta amb aquestes conductes.

També us proposem altres documents disponibles a la xarxa per aprofundir-hi: