Abans de posar-nos davant del micròfon hem de tenir clar què volem explicar. Per això hem d'identificar i seleccionar el tema sobre el qual volem parlar. No cal buscar temes lluny de casa o de l'escola, la gran majoria de vegades les cosses passen ben a prop nostre.
Fem-nos preguntes sobre el que tenim al voltant: tenim prou serveis públics prop de l'escola? Falten zones verdes? Veiem cada cop més la gent caminant enganxada al telèfon? D'aquestes preguntes o d'altres que us sorgeixin poden sortir molts temes diferents i interessants per exercir el periodisme.
Abans de sortir al carrer o fer l'entrevista que tinguem pactada, cal documentar-nos sobre el tema. Per fer-ho, podem llegir altres entrevistes que s'hagin fet, buscar dades en organismes oficials com l'Idescat, l'INE o els portals de transparència, etc. Però el més important, sobre tot si fem una entrevista a alguna persona experta sobre algun tema, és la pre-entrevista. És a dir, parlar amb qui ens hagi fet l'enllaç amb la persona experta (sol ser la persona de premsa de la institució, grup, etc.), o directament amb qui entrevistarem per tenir-hi una xerrada petita fora de micròfon per saber què en pensa del tema que volem tractar, si té alguna dada que nosaltres no tenim, etc. Això ens pot ajudar a acabar de polir el guió de la nostra entrevista.
Quan sabem el tema que volem tractar i estem informats, és l'hora de sortir al carrer. És important dur a sobre una identificació que digui qui som i per a qui treballem (o de quina escola som!). Per enregistrar avui dia no cal gravadora o micròfon. Amb un telèfon o una tauleta pots enregistrar entrevistes que sonen molt i molt bé!
L'ètica periodística és molt important. No podem posar el micròfon o la tauleta a la boca d'algú i començar a preguntar com qui no vol la cosa. Cal que ens identifiquem, que expliquem qui som, què estem fent, quina notícia estem produint i preguntar després a les persones implicades si els podem fer una entrevista. Si ens diuen que no, s'ha de respectar. Si ens diuen que sí, llavors ja ho podem preparar tot, fer l'entrevista i explicar a l'entrevistat on sortiran o com s'utilitzaran les seves paraules.
Com a periodistes, hem de tenir esperit crític. Què vol dir això? Saber posar en context qui ens parla i què li interessa a l'entrevistat. Si fem un tema sobre transport, ja sabem que no ens dirà el mateix el portaveu d'Amics de la bici que el d'Amics del cotxe. Per tant, no ha d'anar a missa ni hem d'explicar com a totalment cert el que digui la part interessada. Hem de posar en context la informació i explicar a l'oient qui representa cada veu.
Un mitjà de comunicació no deixa de ser una eina per transmetre informació. Quina és la millor manera de transmetre-la? Parlant com ho fem el dia a dia entre nosaltres. Per això, és millor utilitzar un llenguatge comú i evitar utilitzar paraules molt sofisticades que les persones no solem utilitzar.
"Avui farà sol tot i que els meteoròlegs havien dit que plouria! Si remarquem amb la veu que avui farà sol, posem l'èmfasi en el bon dia que farà. En canvi:
"Avui farà sol tot i que els meteoròlegs havien dit que plouria", estem remarcant que els meteoròlegs s'han equivocat. Marquem com a important l'error enlloc que avui faci bon dia.
Això ho podem traslladar a qualsevol frase.
Arriba el moment d'endreçar tots els temes que tenim. En un dia i per un sol informatiu podem tenir 10/15 temes diferents. Fer escaleta és prioritzar i endreçar aquests temes segons la importància que nosaltres creguem que tenen. Com més amunt estiguin vol dir que seran més importants, ja que serà el primer impacte que rebran els oients.
Improvisar és la gran gràcia de la ràdio. El guió no deixa de ser un paper per si ens perdem en algun moment d'una conversa o entrevista. El més important de tot és escoltar i a partir de l'escolta deixar-nos anar per on flueixi la conversa. Sempre poden sorgir temes més interessants o temes que no t'havies plantejat d'inici.
Res d'això tindria gens de gràcia si no ens ho passéssim bé. Així que el millor de tot plegat és adaptar la ràdio a allò que ens faci gaudir i passar una bona estona.