22ns Premis eduCAC

El dia 16 de maig de 2025 s'han lliurat al CosmoCaixa de Barcelona els 22ns Premis eduCAC convocats pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya en col·laboració amb el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. 

Els Premis es convoquen anualment des del 2003 amb l'objectiu de promoure l'educació mediàtica en el sistema educatiu i per reconèixer la feina de la comunitat educativa en aquest àmbit. Consten de tres categories:

  • Categoria A: centres educatius. 
  • Categoria B: treballs de recerca de l'alumnat de batxillerat. 
  • Categoria C: professorat de centres educatius. 

Com a novetat d'aquesta edició, el Consell ha volgut reconèixer la tasca desenvolupada pels centres en la promoció de l'educació mediàtica, i amb aquest motiu ha obert una subcategoria específica en la categoria A. Els centres han hagut d'aportar una mostra diversa i representativa de les activitats o projectes que avalin la seva trajectòria.

En aquesta pàgina trobaràs tots els treballs guanyadors i els detalls de la convocatòria. Gràcies a tots els participants, us encoratgem a seguir treballant l'educació mediàtica als vostres centres! 

Categoria A. Centres educatius. Segon cicle d’educació infantil i cicle inicial de primària

Deserta. 

Categoria A. Centres educatius. Cicles mitjà i superior de primària

1r Premi. Escola Cifuentes (Sabadell). La Cifuràdio, l'emissora de l'escola Cifuentes. Curs: 5è i 6è de primària. 

Projecte educatiu de creació de ràdio escolar participat per tota la comunitat educativa, des de l'aula d'acollida fins a les famílies, i amb un alt grau implicació de l'alumnat, que es manifesta en la creativitat dels formats, en les temàtiques escollides i en els guions. L'ús de les tecnologies s'integra de manera significativa i pedagògica, i es promou l'ús i el coneixement del català. 

 

Vídeo resum

 

 

2n Premi. Escola Sant Jordi (l'Ametlla de Mar). I tú, què en penses? Curs: 6è de primària. 

Pòdcast radiofònic que treballa l'esperit crític i la capacitat argumentativa de l'alumnat, a més d'ampliar i consolidar les competències tècniques i creataives pel que fa al treball en el mitjà radiofònic. La col·laboració amb el mitjà local reforça l'impacte de l'experiència d'aprenentatge i li dona continuïtat. 

 

Vídeo resum

 

 

2n Premi. Escola Estalella i Graells (Vilafranca del Penedès). TN Estalella 4t. Curs: 4t de primària 

Teleinformatiu nascut com a fórmula per recollir els aprenentatges del trimestre que esdevé una eina per treballar els elements bàsics de l'educació mediàtica. Projecte sostenible en el temps, amb fases de treball ben definides i objectius d'aprenentatge i criteris d'avaluació ben plantejats. 

 

Vídeo resum

 

 

Categoria A. Centres educatius. Educació secundària obligatòria i cicles de formació professional bàsica

 1r Premi. Creixen Terrassa (Terrassa). Mira'm als ulls. Curs: 4t d'ESO. 

Interessant exploració del pla seqüència, ben executat tot i la complexitat tècnica. Destaca la mirada reflexiva sobre l'ús abusiu dels mòbils, tant per part dels joves com dels adults. El projecte potencia la creativitat de l'alumnat, que aprèn a transmetre un missatge a través del llenguatge audiovisual.  

 

Vídeo resum

 

 

 2n Premi. Institut la Garrotxa (Olot). Roses i raps. Curs: 4t d'ESO. 

Projecte que combina les activitats artístiques i reflexives, així com la competència digital en un projecte amb una aproximació valenta al fet de com ens influeixen les xarxes socials. Cal destacar la implicació activa de l'alumnat en totes les fases del projecte, i el tractament de la temàtica, que dona lloc a una experiència educativa transformadora construïda a partir dels interessos dels nois i les noies.  

 

Vídeo resum

 

 

Menció. Institut Sales (Viladecans). Del text narratiu a la pantalla: creem un curtmetratge! Curs: 1r d'ESO. 

Treball d'experimentació sobre la potencialitat de la narrativa com a mitjà d'expressió i transformació. L'alumnat aprèn a comunicar de manera eficaç a través d'un text narratiu transformat en curtmetratge, a la vegada que es fomenta la reflexió sobre la irrupció de la IA en la societat i es potencia l'ús de la llengua catalana.  

 

Vídeo resum

 

Categoria A. Centres educatius. Educació secundària postobligatòria (batxillerat, CFGMS, PFI)

1r Premi. Escola d'Art i Disseny edRA i Institut Torrent dels Alous (Rubí). Órbita videojocs. Mostra de jocs seriosos per transformar el món. Curs: alumnat de cicles formatius de grau mitjà i superior i de 4t d'ESO. 

Projecte de disseny de videojocs seriosos que combina art, tecnologia i valors socials, alhora que promou una mirada crítica sobre els videojocs. Els objectius i les competències que es pretenen assolir estan ben estructurats i desenvolupats i la col·laboració entre centres, la vinculació amb la ciutat i la relació amb l'entorn dona més sentit als aprenentatges. 

 

Vídeo resum

 

2n Premi. Institut la Garrotxa (Olot). I tú, què faries? Curs: 1r de batxillerat. 

Curtmetratge sobre el paper determinant que tenen les xarxes socials en les relacions personals dels joves, amb una aposta clara del professorat per la producció audiovisual com a eina per treballar l'educació mediàtica, tant els coneixements tècnics com la reflexió sobre la seva pròpia experiència com a usuaris de les xarxes. 

 

Vídeo resum

 

Categoria A. Centres educatius. Trajectòria de centre educatiu en la promoció de l'educació mediàtica

1r Premi. Institut Euclides (Pineda de Mar). L'educació mediàtica a l'Institut Euclides: formant joves crítics i responsables en l'era digital

L'Institut Euclides té una trajectòria extensa i contrastada en la integració de l'educació mediàtica al currículum de secundària, a través de matèries lingüístiques, artístiques o de ciències, i de matèries optatives tant a l'ESO com a batxillerat. Treballa tant la comprensió i l'anàlisi de mitjans com la producció audiovisual creativa, i altres aspectes com la mirada sobre el gènere o la col·laboració amb mitjans locals. 

 

Vídeo resum

 

 

2n Premi. Escola l'Estació (Sant Feliu de Guíxols). L'educació mediàtica a l'Escola l'Estació

L'Escola l'Estació integra l'educació mediàtica a primària de forma diversa i creativa, incorporant a tota la comunitat educativa del centre, tots els grups d'edat i també les famílies. Promou l'alfabetització audiovisual com un llenguatge més, amb l'objectiu de formar ciutadans amb una mirada i sentit crític sobre l'ecosistema digital que ens envolta. Incorpora l'ús d'eines digitals variades al servei d'un aprenentatge engrescador i amb sentit.  

 

Vídeo resum

 

Categoria B. Treballs de recerca de l'alumnat de batxillerat. Treballs de recerca

 1r Premi ex aequo. Natàlia Piera Feliu. Institut Terrassa (Terrassa). De la llum al paper. Creació d'una càmera estenopeica.  

Treball de recerca exhaustiu amb una producció audiovisual que documenta i explica perfectament tot el procés creatiu i d'aprenentatge de l'alumna, que mostra un gran domini del llenguatge audiovisual.  

 

Vídeo resum

 

1r Premi ex aequo. Ray Martínez Batista. Institut Narcís Oller (Valls). Mare: L'exploració de l'estil cinematogràfic propi a través de Wong Kr-Wai  

Treball de recerca original, complet i ben executat, que conceptualitza i duu a terme un curtmetratge sobre la base d'una investigació acurada dels elements que configuren l'estil cinematogràfic del director Wong Kar-Wai.  

 

Vídeo resum

 

 

2n Premi. Carla Murray Retortillo. Institut de Palamós (Palamós). Una mirada crítica a la televisió infantil. Estereotips de gènere en els dibuixos animats.  

Recerca de qualitat sobre la influència de l'animació infantil en la construcció de la identitat de gènere dels infants, ben estructurada i documentada. Aplica el test de Bechdel en la revisió de sèries emeses per la televisió entre 1984 i 2024 i crea una animació de 30 segons lliure d'estereotips de gènere.    

 

Vídeo resum

 

Categoria B. Treballs de recerca de l'alumnat de batxillerat. Produccions audiovisuals

 1r Premi. Júlia Calvo Vélez. Institut Mestres i Busquets (Viladecans). És el documental un gènere objectiu?   

Producció audiovisual amb una factura gairebé professional, ben sustentada en el treball teòric previ. S'analitza el gènere documental i reflexiona sobre l'objectivitat del format, tot defensant la mirada d'autor i incorporant-la a la seva pròpia producció.  

 

Vídeo resum

 

 2n Premi. Júlia Orellana Llort. Institut Antoni de Martí i Franquès (Tarragona). Procés de creació del documental: El castell invisible.  

Bona feina periodística al darrere d'aquest documental que ens descobreix la part menys òbvia de tot el que hi ha al darrer de la festa lligada al producció de castells, posant el focus en totes les persones que participen en l'organització.  

 

Vídeo resum

 

Categoria C. Professorat

 1r Premi. Gerard Alarcón Cerdan, Víctor Gómez Garcia, Lidia Aurelia Fraga Molina. FEP La Sagrera (Terrassa). Sagretubers.  

Treball de producció audiovisual que serveix com a eina per potenciar les habilitats comunicatives, socials i tecnològiques de l'alumnat de primer de secundària amb necessitats educatives específiques. En un context significatiu per als nois i les noies, la creació de contingut per a un canal de YouTube permet desenvolupar la comunicació oral escrita i fomentar la creativitat i l'expressió personal. 

 

Vídeo resum

 

 

2n Premi. Anna Grabalosa Gándara, Loreto Pérez García, Laura Prat Cobo. Escola Mansuet (Collbató). No puc més!   

El curtmetratge No puc més! esdevé una eina d'aprenentatge significativa i transformadora per a l'alumnat de 6è de primària. Es treballa la producció audiovisual, l'ús responsable de les eines digitals, la competència lingüística en català i la reflexió sobre la importància de tenir cura de la salut mental.    

 

Vídeo resum

 

Acte de lliurament al CosmoCaixa

Els 22ns Premis eduCAC als mitjans!

Finalistes dels 22ns Premis eduCAC!

llistat escoles finalistes

 

Fases i terminis

línia del temps amb fases i terminis

Preguntes freqüents dels Premis eduCAC

Qui pot participar?

Tots els centres educatius ordinaris i els centres educatius d'educació especial públics, concertats i privats de Catalunya amb estudis d'infantil, primària i secundària postobligatòria. 

Quin és el premi?

Totes les categories estan dotades amb un primer i un segon premi de 1000 i de 500 euros respectivament. 


Quina documentació cal aportar? 

La sol·licitud de participació degudament emplenada, signada i segellada, el document explicatiu del projecte en PDF, la producció audiovisual i un tràiler o videoresum d'una durada màxima d'un minut. Consulteu les bases per saber el detall de cada categoria. 

Quin és el darrer dia per presentar-se?

Si ho feu per internet: fins el 14 de febrer per presentar ÚNICAMENT la sol·licitud, i fins el 28 de febrer de 2025 per pujar la documentació al núvol eduCAC. 

Si ho feu presencial: fins al 28 de febrer de 2025 (sol·licitud de participació i documentació). 


Si teniu cap dubte, escriviu-nos a educac@gencat.cat