Back to top

Anunciem valors

Un grup de joves xoca els punys

Fem un anunci! Però no un anunci qualsevol, fem-ne un lliure d’estereotips i que transmeti idees i valors que creiem importants fer visibles!

En aquest projecte d’aula ens endinsarem en la realització d’un anunci de sensibilització per tal de descobrir les característiques del llenguatge publicitari i posar-lo al servei de la causa o els valors que volem visibilitzar. Així, el nostre anunci tindrà un llenguatge persuasiu i incitarà a la reflexió sobre idees i valors. Veurem la importància de crear un text, unes imatges i un so que, en unir-se, ens ajudin a arribar al nostre públic objectiu. L‘objectiu, transmetre uns valors o la importància d’una causa determinada i incitar a la reflexió o a l’acció al voltant del nostre missatge.

Quin serà el tema central del nostre anunci? Doncs ho deixem en les vostres mans! Podeu vincular el projecte amb el treball d’alguna de les unitats didàctiques d’eduCAC​ i que els vostres anuncis fomentin l’esperit crític envers els mitjans audiovisuals. O el podeu vincular amb algun dels projectes del vostre centre educatiu: la sostenibilitat, la ciència, la prevenció del consum de drogues, la lluita contra la pobresa, la igualtat, la lluita contra el bullying... O ho podeu deixar ens mans de l’alumnat i que escullin els valors i les problemàtiques en què considerin important posar el focus: les seves pròpies causes.

Experimentar com funciona la publicitat ens ajuda a ser capaços d’identificar i d’entendre les característiques principals d’aquest llenguatge tan present en el món audiovisual i contribueix a fer-nos espectadors més lliures i crítics envers les pantalles. Un llenguatge que pot posar-se al servei de la difusió de valors, de causes i de problemàtiques socials per contribuir a la construcció d’una societat millor.

Icona d'una mà apuntant cap avall   A les pestanyes de sota, trobareu la proposta d'activitats per crear un anunci en format audiovisual amb el vostre alumnat. Feu un cop d'ull a les diferents pestanyes per veure la seqüència de les tres sessions proposades. Trobareu els continguts relacionats i les pautes de desenvolupament de les activitats a la guia per al professorat.

Has utilitzat aquest projecte d'aula o algun altre material eduCAC amb la teva classe? 

 

Què treballarem?

Símbol de 'vist'

El llenguatge publicitari. 

Símbol de 'vist'

La publicitat social i les campanyes de sensibilització.

Símbol de 'vist'

El procés d'elaboració d'un projecte audiovisual.

Com ho farem?

Símbol de 'vist'

Reflexió i debat sobre la publicitat social i les campanyes de sensibilització.

Símbol de 'vist'

Experimentació del procés de preproducció, producció i postproducció d'un projecte audiovisual.

Símbol de 'vist'

Visualització conjunta i publicació del material creat.

Àmbits competencials:

 • Acció tutorial
 • Àmbit lingüístic
 • Àmbit tecnològic
 • Àmbit social
 • Àmbit artístic
 • Àmbit de cultura i valors
 • Àmbit digital

Proposta de temporització: 3 sessions d'una hora

Materials necessaris:

 • Guia per al professorat
 • Projector a l’aula per a la visualització dels vídeos
 • Pissarra
 • Ordinadors amb accés a internet i programari d'edició de vídeo
 • Dispositiu amb enregistrament mòbil (càmera, telèfon intel·ligent, tauleta, etc.)
 • Cable de transmissió d’arxius (USB)

Materials complementaris del projecte d'aula:

A continuació trobareu la proposta d'activitats per a la primera sessió. Podeu consultar els conceptes teòrics i les pautes de desenvolupament de cada activitat a la guia per al professorat.

1. Per començar...

Contextualitzarem el projecte i parlarem de la publicitat i dels anuncis, però posarem el focus en la publicitat social i en les campanyes de sensibilització. A més dels conceptes i continguts aportats a la introducció i marc conceptual de la guia per al professorat, engegarem una reflexió conjunta al voltant de les preguntes següents:

 • Què sabem de la publicitat i dels anuncis?
 • Algun cop ens ha impactat especialment un anunci?
 • Què creiem que és la publicitat social?
 • Ens ve al cap alguna campanya de sensibilització que haguem vist?

Proposem el projecte. Un cop submergits en el llenguatge publicitari, proposarem el projecte a realitzar: un anunci audiovisual per promoure valors! La temàtica concreta pot estar vinculada als projectes del centre educatiu o als interessos del grup classe. També es pot vincular al treball previ de les unitats didàctiques d’eduCAC o dels itineraris transversals, per centrar el nostre anunci en el foment de l’esperit crític envers els mitjans de comunicació. Igualtat, sostenibilitat, prevenció del consum de drogues, lluita contra l’assetjament escolar... són algunes de les moltes qüestions on podem posar el focus amb el nostre anunci.

Per començar, proposarem el tema a desenvolupar o realitzarem un petit debat per decidir-ho entre tots i totes. A través del diàleg i la reflexió conjunta, pensarem per què creiem que aquest tema és important i definirem quin serà el públic objectiu del nostre anunci.

A la guia per al professorat trobareu algunes pautes d'adaptació en funció del nivell educatiu del vostre alumnat, des de 5è de primària fins a 4t d'ESO.

Primer, la idea. Visualitzarem el vídeo següent i prendrem nota dels aspectes clau que haurem de tenir en compte en aquesta fase del procés.

Un cop visualitzat el vídeo, seguirem els passos proposats per a la creació del nostre projecte audiovisual. Per fer-ho, començarem per desenvolupar la idea del nostre anunci tenint en compte els aspectes següents: fer una pluja d'idees, definir el públic objectiu del nostre projecte, la duració i el gènere.

Un cop tinguem clara la idea, treballarem en la sinopsi del nostre anunci: el resum de la història que volem explicar. Es tracta d’una síntesi de la nostra idea en dues o tres línies, que ens permeti concretar i orientar què farem.

2. Després la desenvolupem

A continuació, continuarem treballant per desenvolupar la nostra idea en format audiovisual. Per convertir la nostra idea en un projecte audiovisual haurem de fer el guió literari i l’storyboard.

Icona d'un clip

Si la nostra classe és de 5è o 6è de primària
Realitzarem un guió esquemàtic amb els textos i idees clau i ens centrarem en l’activitat 3.2 per a l’elaboració de l’storyboard.

El guió literari. Partint de la sinopsi, realitzarem el nostre guió literari, descrivint cadascuna de les accions que hi veurem, incloent-hi les converses dels nostres personatges, en el cas que vulguem que hi hagi diàlegs. En trobareu un exemple a l'apartat 2.1 de la guia per al professorat.

L'storyboard. Ens imaginarem com es visualitzarà el nostre anunci dibuixant, en ordre cronològic, cada pla que volem que es vegi en el nostre vídeo. En trobareu algunes pautes i una petita plantilla a l'apartat 2.2 de la guia per al professorat.

3. Finalment, preparem el rodatge

Un cop tinguem la nostra proposta ben desenvolupada, ens prepararem per al rodatge:

 • Pensarem en quin ordre gravarem cada pla per tal de facilitar la feina de la propera sessió. Per exemple, si tenim previst que hi hagi diferents plans dins l’aula i d’altres al pati o en un altre espai del centre, no cal que gravem els plans en l’ordre previst al nostre guió i storyboard: podem gravar tots els plans de l’aula primer, i tots els del pati després. D’aquesta manera, estalviem temps i viatges!
 • Ens apuntarem tot allò necessari per al rodatge, per tal de repartir-nos les tasques entre els membres de l’equip i preparar-ho i tenir-ho tot llest per a la sessió següent dedicada al rodatge: l'atrezzo, l'assignació de personatges i els espais.

Pla de rodatge. Després, traslladarem tots aquests elements a un document anomenat pla de rodatge, que recull aquests elements bàsics necessaris per desenvolupar el nostre anunci. En trobareu una plantilla a l'apartat 3 de la guia per al professorat. 


Materials complementaris del projecte d'aula:

A continuació trobareu la proposta d'activitats per a la segona sessió. Podeu consultar els conceptes teòrics i les pautes de desenvolupament de cada activitat a la guia per al professorat.

Icona d'un clip

Si la nostra classe és de 1r a 4t d'ESO
En funció de la temàtica escollida, podem realitzar el rodatge fora del centre educatiu i fora de l’horari lectiu, per tal d’ubicar els projectes en espais diferents de l’institut i potenciar les relacions i vincles entre els adolescents al voltant d’un repte educatiu.

En aquest cas, dedicarem aquesta segona sessió a repassar o aprofundir en els punts treballats durant la sessió anterior i a introduir l’alumnat en la fase de producció i rodatge partint del vídeo proposat a continuació i repassant conjuntament els passos i recomanacions que s’hi indiquen tot seguit. Així, l’alumnat ho podrà tenir en compte durant la gravació fora del centre educatiu.

4. Per començar...

Visualitzarem el vídeo següent i prendrem nota dels aspectes clau que haurem de tenir en compte en la fase de rodatge.

A continuació, seguirem els passos proposats per a la gravació del nostre projecte audiovisual.

5. Primer, tenir-ho tot a punt

Abans de gravar, farem una reunió d’equip per repassar la feina feta durant la sessió anterior, revisant els següents aspectes:

 • Repassarem el guió, l’storyboard i el pla de rodatge per recordar què hem de fer i en quin ordre.
 • Recordarem els rols de cadascú.
 • Mirarem si tenim tot el material que necessitem.

6. Després, gravem!

Gravem les imatges. Sense perdre de vista el nostre guió, gravarem totes aquelles imatges previstes, tenint en compte que:

 • Hem de ser endreçats per tal de no oblidar-nos de cap imatge.
 • Hem de mirar bé el lloc que tenim davant per tal de decidir què gravem exactament.
 • Podem utilitzar trípode per ajudar a estabilitzar la imatge.
 • Hem d’intentar no fer zoom per no perdre qualitat de la imatge i gravar amb bona llum per tal que la imatge no quedi ni massa fosca ni massa clara. Sobretot, evitar gravar a contrallum.
 • Procurem que se senti bé. Podem utilitzar micròfons o, si no en tenim o no sabem utilitzar-los, situar el dispositiu a prop de la persona que parla per tal que se senti bé. Si gravem sense micròfons, recordem comprovar si el que hem gravat se sent bé abans de donar el pla per acabat!
 • Hem d’intentar no aturar-nos a visualitzar cadascun dels vídeos que fem. Si no estem segurs de si ens ha quedat del tot bé, podem gravar un mateix pla més d’un cop. Les comprovacions de si ens agraden o no les farem en la fase de postproducció i edició del vídeo.

Gravem el so. Si en el nostre anunci hem previst que hi hagi una veu en off o algun efecte sonor, haurem de gravar també aquests elements sonors. Podem fer-ho amb dispositius mòbils o amb una gravadora. És molt important que en aquell moment hi hagi molt silenci, que el dispositiu estigui ben a prop de la boca (sense passar-nos!) i que la persona que parli vocalitzi molt.

7. Finalment guardem el material

Un cop tinguem tot el material gravat, l’haurem de guardar bé per tenir-ho tot a punt per a la pròxima sessió, que dedicarem a l’edició del nostre vídeo. Necessitarem, doncs, un cable USB que ens permeti passar tot el material del dispositiu a un ordinador. També podem utilitzar una memòria externa o guardar-ho en alguna carpeta compartida al núvol, com ara Dropbox o Drive.


Materials complementaris del projecte d'aula:

A continuació trobareu la proposta d'activitats per a la tercera sessió. Podeu consultar els conceptes teòrics i les pautes de desenvolupament de cada activitat a la guia per al professorat.

8. Per començar...

Abans d’endinsar-nos en la postproducció del nostre projecte audiovisual, visualitzarem el vídeo següent i prendrem nota dels aspectes clau que s’hi indiquen:

9. Editem

Per realitzar l'edició del nostre material, necessitarem un programa o aplicació que ens permeti fer-ho. Us proposem algunes opcions gratuïtes com Windows Movie Maker, iMovie, VideoPad, FilmoraGo o Splice, entre d'altres.

Escollim els vídeos: En primer lloc, hem de seleccionar els clips de vídeo. És important visualitzar-ho tot i fer una selecció dels plans que ens agraden més.

 • Tallem-los: Un cop seleccionats els clips, eliminarem del clip original les parts que no ens interessen: un moment en que se sent un so que no volem, una part on ens hem equivocat, algun moment que es veu borrós o mogut, etc.
 • Ordenem els clips: Un cop escollits i tallats els clips, els ordenarem perquè el nostre vídeo tingui el sentit que li volem donar. És important tenir en compte que l’ordre que escollim determina el significat de la imatge i que la duració total del vídeo ha de ser d’entre 30 segons i 1 un minut.
 • Posem-hi transicions: Una transició és el recurs que utilitzem per enllaçar dos clips, i en funció del tipus de transició que triem pot donar-li un efecte diferent del nostre vídeo. És important pensar i decidir quina és la transició més convenient en cada cas en funció del que volem transmetre.
 • Introduïm el so: Partint de les imatges que hem escollit i ordenat, introduirem tot el material extra que té a veure amb l’àudio: la veu en off, la música i els efectes de so.
 • Posem els títols: Amb el suport dels programes d'edició, inclourem text per tal de complementar les imatges i el so. A més, ens pot ser útil per escriure el títol, per reforçar algun concepte o per posar-hi els crèdits, per exemple.
 • Per acabar, exportem: Exportar vol dir guardar el vídeo que hem fet de manera que ja no es pugui editar, i que el puguem veure i compartir sense problemes. Els millors formats són avi, mpeg, mov i mp4. Per fer-ho, hem de clicar a 'Arxiu > Exportar' i seleccionar el format que volem. Un cop fem clic a acceptar, haurem de ser pacients i esperar els moments que triga el vídeo en estar a punt.

A la guia per al professorat trobareu aquests punts més desenvolupats. 

10. Després, mirem-ho!

Un cop tinguem tots els vídeos llestos, mirarem els resultats de la feina que hem fet tots i totes! Així, visualitzarem els anuncis i els comentarem conjuntament en un debat final amb el grup classe. Per dinamitzar-ho, podem llançar al grup les preguntes següents:

 • Com s’han tractat els valors o el missatge que es volia transmetre? Ens agrada el punt de vista que ha mostrat l’anunci?
 • Les imatges gravades estan ben escollides per explicar el tema?
 • L’ordre, les transicions, el so... reforcen el missatge a transmetre?
 • Ens ha impactat o generat alguna reflexió? Quina?
 • Què és el que més ens ha agradat?
 • Què milloraríem?

11. Compartim-ho!

Per compartir els resultats de la nostra feina amb el món, podem penjar els vídeos als canals del centre educatiu: la web, el seu canal de Youtube o de Vimeo, xarxes socials com Facebook, Twitter o Instagram. I en tot cas, no dubteu a fer-nos-ho arribar a eduCAC!


Materials complementaris del projecte d'aula:

La publicitat

Recurs didàctic publicat al web edu365.cat amb pautes per treballar la publicitat a l’aula.
Apliació: Documentació per al professorat.
Nivell educatiu: Cicle superior d’Educació primària i tots els nivells d’ESO.

Media-Publicidad

Web del Ministeri d’Educació que facilita recursos didàctics per treballar la publicitat a l’aula.
Aplicació: Documentació per al professorat.
Nivell educatiu: Cicle superior d’Educació primària i tots els nivells d’ESO.

Quan es vol fer promoció

Recurs educatiu, amb continguts audiovisuals relacionats amb el llenguatge audiovisual i la publicitat.
Aplicació: Documentació per al professorat.
Nivell educatiu: Cicle superior d’Educació primària i tots els nivells d’ESO.

La publicitat

Fitxa pedagògica nº45 sobre la publicitat, del projecte Consumópolis, un espai amb informació i activitats al voltant del consum responsable.
Aplicació: Documentació per al professorat.
Nivell educatiu: Cicle superior d’Educació primària i tots els nivells d’ESO.

Un dia qualsevol

Treball d'Elisabet Rovira (2n de Batxillerat), guanyadora dels Premis el CAC a l’Escola 2014, que recull el procés de creació d’un curtmetratge.
Aplicació: recurs de documentació per al professorat i l’alumnat sobre el procés de desenvolupament d’un projecte audiovisual
Nivell educatiu: Tots els nivells d’ESO.