05. Quin xou!
Ens agrada que ens entretinguin, que ens expliquin històries. La ficció en l’àmbit audiovisual, és a dir, el cinema i les sèries, ens permeten desconnectar i poder submergir-nos en altres realitats diferents de la nostra. Des de fa unes dècades, però, la televisió ha instaurat programes que s’intenten allunyar de la ficció i que transformen la realitat en un espectacle. Aquests nous formats, que també ens permeten entretenir-nos, son els anomenats xous d’impacte o telerealitat. Cal remarcar que aquests xous tenen un gran èxit, però en què es basa aquest èxit?
Els xous d’impacte tracten temàtiques d’interès general com ara l’amor, l’èxit, la convivència, la millora personal o, fins i tot, l’esport i l’alimentació i exposen els sentiments i la intimitat dels altres per crear un espectacle. Són temàtiques d’interès general al voltant de les quals podem sentir-nos identificats o posicionar-nos en relació amb els comportaments o els conflictes de persones "reals" convertides en personatges d’entreteniment.
Com amb tots els continguts audiovisuals que consumim, quan busquem entretenir-nos també és important tenir una mirada crítica. I quan ens trobem davant d’aquest tipus de programes cal que ens allunyem dels estereotips i de la idea d’èxit que de vegades s’hi promou, tot avaluant si els valors que s’hi mostren implícits encaixen amb els nostres.
En aquesta unitat es proposa partir de l’experiència del mateix alumnat per entrar en els xous d’impacte que consumeix. A partir d’aquí es fan propostes per reflexionar i analitzar els xous d’impacte des de diverses perspectives: els estereotips que reflecteixen, els valors que s’hi promouen, com funcionen o quin és el rol que tenen els concursants, el jurat o el públic. La finalitat és facilitar recursos per poder fer-ne un consum crític i responsable.
Has utilitzat aquesta unitat o alguna altra amb la teva classe?
Si cliqueu a la pestanya del costat: "Seqüència d'activitats" podreu veure la descripció de les sessions i activitats proposades.
Materials complementaris de la unitat didàctica:
SESSIÓ 1 - M'AGRADA EL XOU! Activitat 1. Els xous d'impacte |
SESSIÓ 2 - UN REALITY ÉS CULTURA? Activitat 2. Tipus de xous d'impacte Activitat 3. Hi ha estereotips als xous d'impacte? |
SESSIÓ 3 - PRESENTO EL MEU XOU! Activitat 4. Els xous d'impacte son el reflex de la nostra societat? Reflexió final Activitat 5. Fem una presentació multimèdia en grup |
Cada sessió està pensada per una durada aproximada de dues hores.
Materials complementaris de la unitat didàctica:
¿Qué es un 'cani' o una 'choni'? - Salvados
Los efectos perversos de los 'reality shows'
Elements per estudiar la telerealitat a l’educació secundària
Netflix perfecciona sus 'realities'
Los motivos por los que OT ha seducido a los más jóvenes