Ràdio, Escola i Comunitat. Per una educació participativa, crítica i creativa

La Jornada virtual "Ràdio, Escola i Comunitat. Per una educació participativa, crítica i creativa" celebrada el 24 de febrer de 2021 ha aplegat prop de quatre-cents participants, la majoria dels quals, docents que fan o volen fer projectes de ràdio escolar. Si no ho heu pogut seguir, trobareu tot el contingut en aquest enllaç
 

El matí ha arrencat amb un programa de ràdio fet pels nois i noies que ja participen en projectes radiofònics. Després s'ha donat a conèixer l'experiència de l'Escola Jaume I de Barcelona que col·labora amb Ona Sants i la dels centres educatius de Salt que treballen amb l'acompanyament de Ràdio Salt. S'ha constatat que  les emissores de proximitat representen una oportunitat d'aprenentatge per a l'alumnat i un espai d'eco de l'activitat que es fa a l'escola.

Des del Departament d'Educació s'han explicat els recursos tècnics que es necessiten per fer ràdio a l'escola i s'ha animat als docents a posar en marxa projectes radiofònics amb l'assessorament dels Centres de Recursos Pedagògics. 

En una segona taula rodona s’han conegut les experiències col·laboratives  de La ràdio a l'escola d’Eivissa, RadioEdu d’Extremadura i Escolas nas Ondas de Galícia, Portugal i Brasil. 

Us deixem amb el programa i la gravació de l'acte, per a la vostra consulta. Trobareu experiències interessants i inspiradores. Gràcies a tots els qui han participat! 

cartell jornada ràdio

PROGRAMA

  • De 9 a 10h. 

Benvinguda + programa de ràdio.
Un magazine conduït per les veus protagonistes d'infants i joves ens permetrà conèixer més les ràdios escolars. Descobrirem els orígens d'aquestes experiències a Catalunya, l'actualitat més recent de les emissores, i escoltarem una tertúlia realitzada amb l'alumnat que es posa habitualment davant d’un micròfon. Tot en una primera hora en què copsarem les seves vivències de primera mà, entre altres sorpreses!

  • De 10 a 11h.

Bones experiències i recursos.
Un espai on es presentaran iniciatives que tenen una interessant pràctica radiofònica en entorns educatius i en contextos complexos com els actuals.
a) Ràdio Som Jaume I de l’Escola Jaume I (Barcelona), per Sergi Caparrós. Més de 100 hores d'una ràdio per a tothom, en què participa tot l'alumnat i equip docent del centre. És un projecte radiofònic amb un enfocament comunitari, d’Aprenentatge i Servei (ApS) engegat el curs 17/18, que s'emet per Sants 3 Ràdio. És reconeguda pel tractament del llenguatge radiofònic respecte la diversitat cultural i el foment de la cohesió social. 
b) Ràdio Escola a Ràdio Salt (Gironès), per Josep Tort. És un excel·lent exemple de com la ràdio escolar té sentit, o encara més sentit, en temps de confinament i de distàncies físiques. Es tracta d’un programa de ràdio escolar i comunitària fet pels i les estudiants de Salt i adreçat a l’alumnat i a tota la comunitat del municipi.
c) Les opcions tècniques de la ràdio escolar de la A a la Z. per Joan de Gràcia. Quines eines puc fer servir per començar a fer ràdio? Com puc millorar la nostra emissió? Podríem fer ràdio en streaming emetent vídeo i àudio? I en cas de confinament, què? Un grapat de preguntes per donar resposta.

  • De 11 a 11'30h. 

Pausa amb projecció audiovisual
“Aula dial” porta més d’una dècada en antena a Ràdio Sant Vicenç dels Horts. Amb aquest vídeo han volgut recordar els orígens del programa educatiu, veure com s'ha fet gran i destacar l'important camí que té per recórrer. També fan un reconeixement a totes les persones, moltíssimes, que han fet possible arribar fins aquí.

  • De 11’30 a 12'30h.

Taula rodona «La ràdio escolar més enllà de l’escola»
Avui en dia és relativament senzill emetre en directe per Internet o penjar els àudios a la carta. Però què podem fer per a què ens escoltin? En el darrer espai de la jornada, dialogaran persones expertes a posar en comú, visibilitzar i potenciar les emissores escolars, locals i comunitàries que conformen un ric i divers entramat educomunicatiu a diferents indrets del món. 
a) Victòria Alemany, membre de l’equip de docents «La ràdio a l'escola» (Eivissa).  El grup compta amb la participació d'una dotzena de centres educatius de Primària i Secundària. Han creat un quadern que és el document de referència d'aquest projecte i té com a objectiu construir una base conceptual sòlida sobre la qual pugui anar creixent tant el grup impulsor com els centres que hi participen. 
b) Paco López, coordinador del programa «RadioEdu» (Extremadura). És un projecte que té per objectiu unir procediments, compartir coneixements i donar la major difusió possible a la feina que els centres extremenys estan realitzant amb la ràdio escolar. Compta amb unes 200 escoles que emeten per FM en els propis centres, gràcies a diferents emissores locals, en directe per internet o via podcast.
c) Xerardo Feijoo, del projecte «Escolas nas Ondas» (Galícia, Portugal i Brasil). És un punt de trobada per a ràdios i vídeos escolars realitzats per les escoles. Hi participen gairebé 75 emissores de ràdio de Galícia, de Portugal i de Brasil. És un projecte que l'Associació Ponte... nas ondas! va engegar el 13 de febrer del 2017, coincidint amb el Dia Mundial de la Ràdio.

  • De 12’30 a 13h.

Enquesta de valoració + comentari dels assistents. 

programa jornada