Recursos per treballar la desinformació i les notícies falses a classe

En aquesta secció us proposem una bona pila de recursos, propis de l'eduCAC i també d'altres entitats, institucions i organismes, que us poden resultar interessants per treballar la lectura crítica de mitjans a classe. 

portada falses aparencesA continuació us enllacem amb totes les unitats didàctiques del bloc Informació de l'eduCAC, pensades per aproximar les claus del periodisme a l'alumnat, des de la reflexió i la pràctica, amb l'objectiu de promoure una ciutadania crítica i proactiva davant de l'allau informatiu constant. Conèixer el llenguatge periodístic, l'agenda dels mitjans, l'espectacularització dels productes informatius, la circulació de notícies falses i falsejades, etc., són aspectes que es revelen essencials per arribar a ser ciutadans i ciutadanes amb capacitat d'assimilar tota la informació que rebem en diferents formats i contextos, i poder formar-nos el nostre propi criteri. 

A més, us oferim també una proposta didàctica breu, pensada específicament per treballar les notícies falses, les famoses fake news

A sota, organitzats segons el tipus de recurs, trobareu la resta. Desitgem que us siguin útils en la tasca docent! 


 

Com detectar i combatre la desinformació: recursos de la Unió Europea

La Unió Europea posa a l'abast del professorat de secundària una guia per a treballar la desinformació a l'aula. Mitjançant un parell de sessions, s'introdueix el concepte, com funciona la desinformació i com aprendre a detectar-la i fer-hi front. La trobareu aquí enllaçada

En la secció web dedicada a la desinformació de la UE trobareu més recursos d'aula en aquest sentit. 

desinformació UE

 

Materials del bloc Informació de l'eduCAC 

Recursos audiovisuals 

Més recursos per treballar la lectura crítica de mitjans informatius

  • noia i noi amb una lupa

    Troba el fake - Internet Segura

    Recursos i activitats del programa Internet Segura de l'Agència Catalana de Ciberseguretat per conèixer i aprendre a detectar la tecnologia d'hipertrucatge o deep fake

  • representació gràfica d'una aula escolar

    Directrius de la UE per a professors sobre desinformació

    Document amb directrius per a educadors per lluitar contra la desinformació a les aules, iniciativa del Pla d'educació digital 2021-2027 de la UE. 

  • imatge programa fets o fakes

    Eines de verificació del Fets o fakes

    L'equip del Fets o fakes de Catalunya Ràdio ha recopilat en aquest article diverses eines a l'abast de tothom per saber si un missatge, foto, vídeo o àudio és fake o no. 

  • logotip verificat escola

    Verificat Escola

    Com treballen els verificadors? Qui verifica la seva feina? Què és la desinformació? Com reconèixer un perfil fals a Twitter? Com fer una cerca inversa d'imatges? A totes aquestes preguntes, i moltes altres, trobareu resposta en Verificat Escola. 

  • logotip learntocheck

    Learn to check

    A Learn to check trobareu recursos de tota mena per treballar a les aules la desinformació i també per aprendre a verificar imatges, vídeos, missatges a les xarxes socials, etc. 

  • careta Informate

    (In)Fórmate (en castellà)

    El projecte (In)Fórmate, promogut per la Fad i Google per fomentar el pensament crític entre els joves, ofereix una llista de reproducció on s'explica com es fa un informatiu, com treballen els corresponsals, com detectar fake news, quin viatge fa un rumor, etc. 

  • logotip maldita educa

    Maldita educa (en castellà)

    Al web de Maldita Educa trobareu recursos, eines, vídeos, infografies i jocs per treballar la desinformació i les notícies falses. El material es pot filtrar per nivell educatiu. 

  • logotip the guardian foundation

    NewsWise (en anglès)

    Aquest programa de la fundació del diari britànic ofereix diversos tipus de materials docents per treballar a primària les fake news, les diferències entre fets i opinions, el biaix dels mitjans, etc. 

  • logotip clemi

    Le Clemi (en francès)

    El Centre d'Educació en Mitjans i Informació és l'entitat responsable de l'educació en mitjans a tot el sistema educatiu francés. Hi trobareu recursos de tota mena, com per exemple, esbrinar d'on surten les teories de la conspiració, o comprendre la intencionalitat darrere d'una imatge. 

  • logotip the guardian

    Behind the Headlines (en anglès)

    Aquest programa de la fundació del diari britànic ofereix diversos tipus de materials docents per treballar a secundària les notícies, la desinformació, el  llenguatge informatiu, el paper de les imatges en la informació, etc. 

Recursos institucionals i finançats per la Unió Europea

  • logotip european comission

    Tackling online disinformation

    Com aborda la Comissió europea la desinformació i la desinformació en línia per garantir la protecció dels valors europeus i dels sistemes democràtics? En el seu web trobareu el pla d'acció i les darreres actuacions. 

  • logotip edmo

    Observatori europeu de mitjans digitals

    L'EDMO és un observatori independent que reuneix verificadors i investigadors acadèmics, mitjans de comunicació i professionals de l'alfabetització mediàtica per promoure el coneixement científic sobre la desinformació. Al seu web trobareu tota mena de recursos sobre verificació. 

  • logotip eavi

    EAVI

    L'EAVI és una organització internacional sense ànim de lucre que defensa l'alfabetització mediàtica i la ciutadania plena. Al seu web trobareu, entre d'altres, recursos infogràfics i material docent per treballar la desinformació i la lectura crítica de mitjans. 

  • logotip UNESCO

    UNESCO

    La UNESCO també compta amb una línia de treball sobre la desinformació, centrada en el COVID-19. A la pàgina on us enllacem trobareu informes sobre els diversos tipus de desinformació sobre el coronavirus i altres recursos sobre periodisme i fake news

  • logotip euvsdisinfo

    EUvsDisinfo

    Projecte del Servei Europeu d'Acció Exterior posat en marxa l'any 2015 per preveure, abordar i respondre a les campanyes de desinformació de la Federació de Rússia. EUvsDisinfo identifica, recopila i exposa casos de desinformació originats en mitjans pro-Kremlin. 

Entitats que fan tallers sobre desinformació i lectura crítica de la informació als centres educatius